"Държавата е в колапс, институциите не работят. Премиерът се опитва да съгради къща, без да има основи и без необходимите майстори", обяви бившият директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов пред БНР.

„Институции, които решават въпросите по политическа целесъобразност, а не според закона, рано или късно се израждат и стават опасни за държавата“, каза още той.

„Мой дълг беше случващото се в МВР да стане достояние на институциите и премиерът да вземе политическо решение“, допълни Танов.

Бившият директор на ГДБОП каза това ден, след като в медиите излезе стенограмата от неговото изслушване в Комисията по вътрешна сигурност обществен ред на НС на 26 март т. г.

Генералът заяви, че след като от НС изтича информация по този начин, какво ли остава за другите институции в държавата.

Според Танов сивият сектор кадрува в МВР – кой да бъде началник и кой да бъде махнат.

„Кръгът “Монтерей”, хора, които са постоянно в тези среди, по един или друг начин обсъждат и изнасят информация, която е в МВР“, твърди още Танов.

По повод споменаването му пред вътрешната комисия в парламента на имената на политиците "Дъбов" и "Велчев", Танов обясни, че става дума за разговор, в който шеф на алкохолна фирма, до когото е изтекла информация, че има заповед за извършване на проверка в неговите складове заедно с митницата, е потърсил съдействие за отлагането на тази проверка.

От разговорите става ясно, че в складовете нямат необходимите документи и този човек е търсел начин да отмени това влизане.

Част от това е и свързването му с Дъбов и след среща с него той сам се похвалил, че „работата е свършена за 10 минути“.

Той обаче допълни, че не знае кой е “Велчев”.

„Почти съм убеден, че стенограмата от заседанието на вътрешната комисия е излязла от МВР“, посочи още Ваньо Танов. Според него от вътрешното ведомство преди време е излязло и писмото с “Р. Овч.” с цел решаване на политически въпроси.

Във връзка с последните две убийства - на бизнесмена Борислав Георгиев и на писателя Георги Стоев, Танов каза, че двете убийства имат различни мотиви, но говорят за силата на паралелна власт, която иска да покаже колко е силна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase