"Смятам, че е важно да се отбележи, че дори кандидат за президент на САЩ обръща внимание на настоящата ситуация, свързана с организираната престъпност и корупцията в България". Това заяви американският посланик у нас Джон Байърли по повод предупреждението на сенатор Барак Обама към кандидатката за посланик на САЩ в София Нанси Мекълдауни, че в България мафията и корупцията все още са доста силни и я посъветва да се бори срещу тях.

"Ще посъветвам моя наследник да продължи моята работа, а именно да продължава да говори за необходимите промени, които трябва да настъпят, и да работи съвместно с хората, които са отдадени и ангажирани за тази промяна, за да ги подкрепи в постигането на тези промени", посочи посланикът на САЩ.

По-сериозни мерки в борбата срещу престъпността означава прекъсването на връзките между организираната престъпност, сенчестия бизнес и българските политици, уточни Байърли.

"Не можем да кажем дали и кога българите ще могат да пътуват без визи, но България е много по-близо до отпадането на визите сега, отколкото беше преди две или три години", каза от своя страна генералният консул на САЩ Даниел Перон.

"Най-голямата пречка в момента за България да получи безвизов режим е броят на нелегалните българи в САЩ и също така проблемът с организираната престъпност и корупцията. Организираната престъпност и корупцията за заплаха за сигурността, която е трудно да бъде пренебрегната. Нелегалният престой държи процентът на откази тук по-висок отколкото би трябвало да бъде", допълни Перон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase