София е в шок след убийствата, Брюксел – също. Снимка: БГНЕС
fallback

Престижният френски вестник Фигаро днес пише, че организираната престъпност разяжда българското правителство.

София е в шок след убийствата на две известни личности, Брюксел - също, отбелязва изданието.

От два дена балканската държава, която скоро стана член на ЕС, е потресена от убийствата (само за едно денонощие) на изпълнителния директор на енергийната компания Атоменергоремонт Борислав Георгиев и на автора на книги за българската мафия Георги Стоев. От влизането на България в ЕС, Брюксел не е престанал да критикува мащабите на корупцията и организираната престъпност в бившата комунистическа държава, където през последните години бяха убити десетки предприемачи, висши мафиоти и други престъпници, отбелязва вестник Фигаро.

"Няма да се примирим и да останем мълчаливи свидетели на поредицата от убийства в центъра на една европейска столица", заяви Жозеф Дол, председател на групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент, по повод убийствата на Георги Стоев и Борислав Георгиев в София. Това съобщава DW.

Има съмнения, че убийствата носят почерка на престъпните групировки, отбелязва DW.

Жозеф Дол предупреди, че групата му ще наблюдава внимателно действията на управляващите български партии и при необходимост ще предложи налагането на санкции на правителството.

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей изрази загрижеността на Брюксел относно последните две убийства в столицата и заяви, че Комисията е поискала подробна информация от българските власти за случилото се.

„За съжаление подобни убийства продължават да стават редовно през последните няколко години. В същото време отсъстват адекватни съдебни и полицейски мерки. Ние приветстваме инициативата на премиера Сергей Станишев да свика заседание на всички отговорни органи за предприемането на спешни действия срещу организираната престъпност, както и за установяването дали има връзка между организираната престъпност и последните убийства”, каза Марк Грей- говорител на еврокомисаря по правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини.

Грей допълни, че Комисията възнамерява в най-скоро време да изпрати в София нови експертни мисии,които да направят оценка на обстановката на място, отбелязва DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

преди 15 години

Всички сме си виновни - робски душици сме.А робството ражда завистта и подлостта. Поради това, вместо да се обединим и да изтласкаме умни и кадърни личности да ни управляват, ние се крием в черупките си-не ходим да гласуваме,защото няма за кой, подливаме си вода един на друг и т.н. - вица за българския казан в ада е показателен! И след всички тези мисли, единствения изход, който ми идва в главата е да ни назначат правителство от ЕС, контрола/МВР/ да поемат германците, културата-французите, социалното-скандинавци, финансите-англичаните, селското стопанство-испанците, а за нас-нищо! Да се разтурят партиите, да се национализира всичко и да се почне на чисто - от нулата! Чак тогава ще се оправим!

47

антикомунист

преди 15 години

ха да видим,като мразите комун. какво ще направите на изборите-ще гласувате ли или след 2 год. пак само ще дрънкате във форумите

46

realist

преди 15 години

то добре ще има глоби,но какво е виновен Българина.да взимат глобите от корумпираните.т.е.тези от власта..

fallback