"Смяната на министри е нормална демократична практика и не разбирам защо у нас още в нея се влага такъв драматизъм", казва  пред 24 часа бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

Според него "може би моментът е назрял да има някои структурни промени, за да функционира по-добре министерството /на вътрешните работи, бел.ред./.

"Това са важните неща. Не да се говори на едро.  За съжаление може би ни е останало от предишната система преди 1989 г. да се приписват специални функции на вътрешното министерство. Затова има хора, които са си извадили по някой документ, сега го пазят и се опитват да "държат" едни, други, трети. Това е много порочно. Но всичко е въпрос на кадрова политика и на желанието системата да се подобри", казва още царя.

На въпрос дали иска оставката на Румен Петков Сакскобургготски отговаря: Пускат се какви ли не спекулации, но нещо формално да е излязло от НДСВ или от моята уста?. Не. Казвам ви, всичко се наблюдава... нека министър Петков си предаде доклада на премиера, да се провери всичко, за да се вземе отговорно решение".

По повод на неговите прякори - "сакска" и "горският", лидерът на НДСВ казва, че не се обижда: Ако такива работи ме обиждаха, трябваше досега да съм се отказал. Това не са важни неща. Важна е същността. Това, което остава.

На въпрос какво би го накарало да си тръгне от България, Сакскобургготски отговаря: След 50 години изгнание да си тръгна от България... Извинявайте, но е такава нелепост, че просто не ми се побира в главата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase