„Нямаме и не бихме могли да имаме общ политически проект с Бойко Борисов“, заяви президентът Георги Първанов пред Нова телевизия.
 
„Единствената ми амбиция е да имам успешен втори мандат, оттам нататък не кроя никакви политически проекти“, каза още държавният глава.

Той коментира, че със Станишев са добри приятели и се надява да останат такива.

Според него политикът трябва да запази човешкия си образ, защото една от причините за дискредитирането на българската политика е откъсването и високомерието, коментира още Първанов.

„Ако реша да направя партия, което клони към нула, няма да възложа тази задача на Иван Гранитски, който иначе е един прекрасен издател. Аз тази работа я разбирам много по-добре от него“, коментира още президентът.

Георги Първанов определи като "черен ПР" тиражираната в медиите информация, че е бил на лов след трагедията с пожара във влака София-Кардам, при който загинаха 9 души.

„Ще ви припомня, че при големите дунавски наводнения за едно денонощие преминах цялото течение на реката, при това на много места с конкретни разпореждания за включване на военни части в спасяването на населението. Така беше и при Цар Калоян, и при пожарите в Стара Загора и така ще бъде тогава, когато намесата на държавния глава е категорично необходима“, каза Първанов.

И след трагичните случаи в социалните домове за деца лишени от родителски грижи последвали форума в Русе президентът заяви, че продължава да твърди, че филмът за Могилино съдържа истини, но не е направен с любов към България – "твърдя, че с негативни материали излязоха и в други чуждестранни медии", каза още той и добави: Аз 6 години обръщам внимание на домовете за деца лишени от родителски грижи”, добави още държавният глава.

Според него в ускорен порядък трябва да се закрият домовете като Могилино. По думите му до момента държавата се е стремила да скрие тези деца от обществото и за това резултатът е такъв.

„Насилието в тези домове е продължение на живота извън домовете. И за това трябва да бъдем безкомпромисни към насилието, където и да е то – на улицата, в училище“, подчерта още Първанов.

„Трябва да има пълна прозрачност за изразходването на европейските средства“, каза Първанов по повод на скандалите около спрените средства от ЕС за страната ни.

„Длъжни сме да дадем точен отчет до последното евро на европейските ни партньори за това как се изразходват средствата на европейските данъкоплатци. Очевидно имаме занижен контрол при изразходването на европейските средства“, смята държавният глава.

Генезисът на корупцията преминава през всички правителства, смята още президентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase