Косово фактически е откъснато от Сърбия от 1999 година, коментира премиерът. Снимка: Булфото
fallback

По повод очакваното влошаване на отношенията със Сърбия след признаването на Косово от българска страна, премиерът Сергей Станишев заяви в Брюксел, че България е приятелска на Сърбия държава. Това съобщава БНР.

Според Станишев, би било много жалко, ако някой в Сърбия по политически причини реши да променя сегашните добри двустранни отношения.

Станишев е разговарял със свои колеги от други страни-членки на ЕС, които планират да признаят Косово, като Унгария, Чехия, Португалия.

Очакваното влошаване на отношенията със Сърбия в резултат на този акт Станишев коментира с думите, че Косово фактически е откъснато от Сърбия от 1999 година и процесът вече е необратим.

За съжаление, днес сръбският народ плаща за грешките, допуснати тогава от режима на Милошевич, заяви премиерът.

Ако въпросът за затварянето на литовската атомна централа „Игналина“ бъде преразглеждан на европейско ниво, това трябва да се направи и за „Козлодуй“, каза още Станишев.

По време на Европейския съвет той се е срещнал с премиера на Литва, която в момента се опитва да предоговори сроковете и условията за закриването на "Игналина", предвидено за 2009 година.

Трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" са много по-модерни, не са от чернобилски тип и в тях са вложени много пари, включително и на европейските данъкоплатци, припомни Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Sani

преди 16 години

Mnogo sym razo4arovana 4e priznahme Kosovo. Ispancite i Rumyncite ne biha otstypili, no bezpodobni dupedavci kato Stani6ev ni upravlqvat i tova e to. Kolkoto do nas, to ot 20 g. nasam e o4evadno, 4e pla6tame gre6kite na socializma, i pri tova 6te gi pla6tame mnogo dylgo vreme...

47

преди 16 години

А Българите за грешките на БСП

46

Daniela Atanasova

преди 16 години

absurdno e vsi4ko, koeto se slu4va v stranata ni i 6te prodaljava da e taka, s pisane samo vav forumite ne stava.

fallback