Със 149 гласа "против", 86 "за" и без нито един въздържал се, народните представители отхвърлиха четвъртия вот на недоверие към кабинета „Станишев“, внесен от опозицията заради корумпираността на правителството.

Единствената пробойна в редиците на Коалиция за България дойде от депутата и лидер на ПД "Социалдемократи" Николай Камов, който гласува против правителството.

Всички опозиционни партии и независимите депутати подкрепиха вота на недоверие.

Веднага след отхвърлянето на вота опозицията напусна пленарната зала.

„Преди всичко от името на МС искам да благодаря на народните представители, които подкрепиха правителството не самоцелно, а България да се развива по динамично“, обяви Сергей Станишев.

Според него приключва доста мъчителен за страната шестмесечен деструктивен период за непрекъснати опити за дестабилизация и за предизвикване на предсрочни избори.

Опозицията парламентарната и извънпарламентарана, според премиера, е осъзнала, че не може да увлече гражданите и затова са оглавили граждански недоволства и са ги използвали за конюктурни цели.

„Ако някой твърди, че няма корупционна среда, това би било глупаво, защото има такова явление и практика и то е наследено от прехода“, заяви на свой ред лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Той отбеляза, че очакванията му от вота са били по-високи от гледна точка на това, че корупцията е изключително благодатна тема.

Първият вот на недоверие към правителството беше на 19 април 2006 г. заради несправяне с наводненията.

Вторият - на 22 февруари 2007 г. за тежките проблеми в българското здравеопазване.

Третият вот на недоверие беше в резултат на учителската стачка, внесен на 16 октомври 2007 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase