Председателят на агенция "Национална сигурност" ще се назначава с указ на президента. Снимка: Булфото
fallback

Председателят на държавната агенция “Национална сигурност” ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерски съвет за срок от 5 години.

Това решиха депутатите, като приеха на второ четене текстове от законопроекта за агенцията по сигурността.

Това бе и най-спорният текст по време на обсъждането в пленарна зала.

Според опозицията ако председателят се назначава по предложение на държавния глава, това означава, че се нарушава Конституцията.

За опазването на обществения ред и националната сигурност правомощия и отговорност има правителството. Това е правомощие, уредено в Конституцията, предоставяне на възможност президентът да назначава ръководителят на агенцията на практика е отнемане на правомощията на МС, обясни Атанас Атанасов от ДСБ.

Той посочи, че е логично Народното събрание да избира председателя на агенцията, защото осъществява парламентарен контрол върху дейността на правителството.

Вярно е, че не създаваме този закон за днешния президент, но днешният президент има още 4 години мандат, а той е сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Гоце. Той първо е Гоце и после е всичко останало, допълни Атанас Атанасов.

В новата агенция ще влязат сега действащите Агенция за финансово разузнаване, Военното контраразузнаване и Национална служба сигурност.

Агенцията ще има и двама заместник-председатели, чиито мандат също ще бъде петгодишен.

За председател и заместник-председатели на агенцията могат да бъдат назначавани лица, които имат само българско гражданство, имат висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и притежават 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност.

Председателят на държавната агенция "Национална сигурност" ще се подпомага от обща и специализирана администрация.

Специализираната администрация на агенцията включва четири главни дирекции - "Вътрешна сигурност", "Контраразузнаване", "Икономическа и финансова сигурност" и "Технически операции". Предвидени са и още четири дирекции - "Финансово разузнаване", "Инспекторат", "Информация и архив" и "Координация и информационно-аналитична дейност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

преди 16 години

Боже пази България - от Гоце и останалата пасмина

23

дуче Михо

преди 16 години

Целунете бомбетата на неговите опинци!Па кажете:Вожде,към светли бъднини води ни!

22

Гоце - днес

преди 16 години

Голяма заблуда на част от пишещите е да си мислят, че Гоце е минало. Гоце е днес.Миналата седмица СГП издаде постановление, в което твърди, че няма престъпление. В един от приложените материали Началник РИО ан МОН Кастрева твърди, че няма данни за определено лице, което прокуратурата е проверявала за роднинска връзка с Гоце.Началник РИО е излъгала, че няма. У нас има истинска паника, журналисти, прокурори, следователи, никой НЕ СМЕЕ ДА ПИПА НИКОЙ въпрос свързан с Гоце, а неговото обкръжение просто настъпва - тази роднина бе 3 години Директор на Българското училище в Бдапеща - назначена с връзки и "псевдоконкурс" където са забравили да отбележат провала и като помощник директор на директора - автор на декларацията за бременност на учителки.Стига с този фалшив авторитет, за книга която никой не е чел.Гоце е бил агент на репресивен апарат.НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ! НЯМА ИЗМИВАНЕ ТАЗИ КАЛ! И въпроис на морал би било да не се бута във властта.Все пак 70% НЕ СА ГЛАСУВАЛИ ИЗОБЩО, и до 15% реално са го избрали, когато е имало избор.Не възпитавайте децата си в робско мислене.

fallback