„България трябва да си отвори очите и да види реалната опасност, властта да мине в ръцете на олигарсите“, каза заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Татяна Дончева.
 
Тя бе помолена да коментира оповестените резултати от проверката на прокуратурата по случая "Александров-Овчаров" и с каква цел продължават тези проверки.
 
Дончева каза, че прокуратурата е първото й работно място и познава част от главните действащи лица от много години.
 
По думите й, не може тази институция да се прави на "толкова смешна" - не само по делото срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров, където дадените интервюта са повече от извършените процесуално-следствени действия, но и с проверката, свързана с ръководителя на следствието Ангел Александров и министър Румен Овчаров.
 
"Да ме прощава един приятел, но да търси за подкупи веществени доказателства, е все едно да накарате някой да си иска подкуп с писмена молба. Аз такъв случай не знам", заяви Дончева.
 
На въпрос дали продължава да смята за необходимо отстраняването на Румен Овчаров от правителството, депутатът от левицата Янаки Стоилов каза: "Ние имаме политически аргументи и смятам за неуместно постоянното смесване на решаването на политически управленски въпрос с изясняването на криминални казуси".
 
Според него има необходимост от промени в политиката, промени в ръководството на партията и промени в правителството.
 
"Без всяко едно от тези действия, промяната в една от тези области няма да бъде нито достатъчно убедителна, нито с траен обществен ефект", отбеляза той.
 
Рамадан Аталай от ДПС коментира, че прокуратурата явно си е свършила работата и щом резултатите са такива, трябва да се приемат като такива.
 
По въпроса за смяна на министри Аталай посочи, че това е в правомощията на министър-председателя.
 
Според Атанас Атанасов от ДСБ прокуратурата не е отговорила на обществените очаквания с отказа да образува досъдебно производство и да прекрати "тази сага".
 
"На практика се получи следният политически ефект - с това действие на прокуратурата министър Овчаров е сложен на вилка, т.е. тези материали, които са изпратени по делото "Топлофикация", може там да потънат, а може и в един момент да му се повдигне обвинение. Зависи от неговото поведение, след като бъде изваден от кабинета", коментира Атанасов.
 
Йордан Бакалов /ОДС/ каза, че "няма нищо ново под Слънцето".
 
На свой ред лидерът на Атака Волен Сидеров отбеляза, че не е очаквал да се намерят никакви доказателства срещу действащ министър.
 
Според него е много вероятно вицепремиерът Емел Етем да "изгори като бушон" в правителството, ако Ахмед Доган позволи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase