През 2005 г. общинска фирма "Водоснабдяване и канализация" ЕАД /ВиК/ е изплатила над половин милион лева по сделки, пораждащи съмнения за злоупотреби, заявиха днес от Дискусионния клуб за социална местна политика.
  
На пресконференция общинският съветник от БСП Антон Кутев съобщи, че благодарение на работата на представителя на БСП в Управителния съвет Райна Александрова са събрани материали за 6-7 сделки, пораждащи съмнения за злоупотреби. Общата стойност на договорите по тях възлиза на 1,5 млн. лева, а изплатените през 2005 г. суми надвишават стойността на загубата на ВиК за годината, която е в размер на 480 хиляди лева, добави Кутев.
  
Антон Кутев се ангажира до седмица да оформи и предаде доклад и документи по казуса на столичния кмет Бойко Борисов и каза, че ще настоява Борисов да внесе документите в прокуратурата.
 
Като пример за съмнителна сделка Кутев посочи такава между ВиК и Софийска община за почистване на речните корита за 840 000 лева, която изпълнителният директор на фирмата Борис Стоичков е възложил на събирателно дружество. Собственици на това дружество, според справка в Апис, са родители на съдружник на Стоичков в друга фирма, уточни общинският съветник от БСП и допълни, че по тази сделка са преведени 225 хиляди лева през 2005 г., които са отразени в баланса на дружеството.

Според него ВиК не е имала нито намерението, нито възможността да изпълни това, за което е сключила договор с общината и затова изпълнителният директор не е поискал разрешение за тази сделка от съвета на директорите на ВиК. Тук става дума за злоупотреба със служебното положение, убеден съм, че това трябва да отиде в
прокуратурата и че тя може да намери вътре това, което й е необходимо, заяви Кутев.
  
В дейността на ВиК в момента няма нищо изключително освен това, че то притежава 25 процента от акциите на "Софийска вода", отбеляза Антон Кутев. Според него би било вредно за общината да продаде дружеството заедно с акциите и затова Дискусионният клуб за социална местна политика предлага възможно най-бързо те да бъдат извадени от дружеството и да станат собственост на Столична община, а след това ВиК да се приватизира.
 
Според членовете на клуба трябва да се въведе двустепенна форма на управление на общинските фирми и те да имат и надзорен, и управителен съвет. Представители на общината в тези фирми трябва да има, но те трябва да са в надзорните съвет, а изпълнителните директори и управителните съвети да се назначават след конкурс, ще предложат на кмета от дискусионния клуб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase