Според лидера на ССД Стефан Софиянски първите сто дни от работата на правителството са безлични и не са предприети достатъчно радикални стъпки за постигане на икономически растеж. Това Софиянски каза на пресконференция след приключване на заседанията на Политическия и на Управителния съвет на партията.

Стефан Софиянски посочи, че приемствеността от предишното правителство в управлението на коалицията ограничава възможността за бързи, резки и радикални действия, каквито са необходими на България. Това потвърждава нашата теза от лятото, че политическата конфигурация предполага много по-експертно и професионално правителство, а не политическо, каза Софиянски.

В бюджета на правителството за 2006 г. и в доклада на ЕК за напредъка на България има по една положителна новина - в бюджета - това, че го има, а в доклада - това, че не отрязаха България от предстоящо членство, коментира лидерът на ССД. Според него България все още може да гони най-максималистичната цел - приемането на страната за член на ЕС още на 1 януари 2007 г. По думите му, обаче, проектобюджетът за 2006 г. е инерционен и не може да осигури предвидения икономически растеж.

Софиянски отбеляза, че се говори много за критиките в доклада на ЕК относно корупцията и престъпността, но се пропуска друга забележка на еврокомисарите - забавянето на икономическото развитие на страната.

На правителството не му стигна куража да намали данъка добавена стойност, а това е най-лесният механизъм, чрез който в обществото могат да останат повече средства, посочи бившият кмет на столицата. По думите му, друг стимул за икономическо равитие би бил по-голямото увеличение на капиталовите разходи и започване изграждането на големи инфраструктурни проекти.

Според Софиянски се задава криза в здравеопазването, а поетите ангажименти в социалната сфера тотално се разграничават от предприетите от правителството стъпки. Като критика към правителството Софиянски посочи и връщането на туризма в Министерството на икономиката и забавянето на преструктурирането на Агенцията за младежта и спорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase