fallback
"Метрополитен" има готовност да въведе платформи за инвалиди в станциите, проектирани преди 2000 година, но е добре да получи писменото становище на организациите на трудноподвижните хора, обяви директорът на общинското дружество Стоян Братоев по повод подготвян протест на Центъра за независим живот срещу недостъпността на метрото.

Всички метростанции, проектирани след 2000 година, осигуряват лесен достъп - "Обеля", СУ"Св. Климент Охридски, стадион "Юнак" и Интерпред. В тях инвалидите ще ползват асансьори. Платформите струват 4 пъти по-малко от асансьорите/100 000 лева/, но не са толкова удобни,допълни Братоев.

Ако сега бъдат поставени асансьори в изградени станции, трябва да се пробиват носещи конструкции, каза директорът на "Метрополитен". Въпреки това фирмата има пилотен проект за монтиране на асансьор на метростанция "Сливница" или "Вардар".

Според Братоев дори в Западна Европа не всички спирки на подземната железница са достъпни за инвалиди. Като пример той даде Мадрид, където само една трета от станциите са с асансьори.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback