fallback

България ще достигне 75-80% от стандарта на живот в страните от Европейския съюз (ЕС) през 2050-2060 г., заяви проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН по време на днешната научна конференция "Интеграцията на България в ЕС - предизвикателства на конкурентноспособността", цитиран от БНР.

Проф. Ангелов се позовава на официални статистически данни, според които в момента брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението у нас е едва 27 на сто от БВП на човек от населението в ЕС.

По критерия на Световния икономически форум "Потенциал за конкурентноспособен растеж" от 104 страни в света България е на 59 място; по микроикономическа конкурентноспособност - на 75 място; по развитие на информационните и комуникационни технологии - на 73 място, като я изпреварват около 20-23 слабо развити страни.

За да могат да бъдат променени тези съотношения, според проф. Ангелов, инвестициите в развитието на икономиката от около 7 млрд. лв. годишно в момента до 2010 г. трябва да нараснат до 12 млрд. лв. годишно, а до 2030 г. - до 38 млрд. лева годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback