Снимка: БТА

Общ преглед
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви на огромна демонстрация в Истанбул днес, че ще одобри смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази мярка след неуспелия опит за държавен преврат в страната миналия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мрежата на живеещия в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиниха за пуча от 15 юли, трябва да бъде унищожена в рамките на закона, подчерта Ердоган на Митинга за демокрацията и мъчениците.

Още по темата

Той призова за преразглеждане на всички съдебни решения и резултати от изпити, които според него са допринесли за възхода на организацията на Гюлен.

Турският президент осъди решението на германските власти да не му позволят да говори чрез видеовръзка на митинг на негови привърженици в тази страна. "Къде е демокрацията?", попита риторично той.

Ердоган припомни, че при аналогични случаи Германия е разрешавала на кюрдски бунтовници да говорят чрез видеовръзка. "Оставете ги да отглеждат терористите, те ще се върнат, за да ги ударят", каза той.

Премиерът Бинали Йълдъръм също се закани на Гюлен на митинга в Истанбул.

Живеещият в Съединените щати турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен ще бъде докаран в Турция и ще плати цената за неуспелия опит за преврат в страната миналия месец, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Йълдъръм даде да се разбере, че "лидерът на тази терористична група ще дойде в Турция и ще плати за онова, което направи". В същото време той увери, че турските власти няма да търсят отмъщение и ще действат в рамките на закона при преследването на организаторите на опита за преврат.

Провалилият се преврат в Турция откри нова възможност за компромис в политиката, заяви и Кемал Кълъчдароглу, председател на основната опозиционна сила в страната, Народнорепубликанската партия, на митинга.

Сега политиката трябва да остане извън джамиите, съдебните зали и казармите, призова той.

"След 15 юли има нова Турция", заяви Кемал Кълъчдароглу пред над един милион души, много от които поддръжници на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Началникът на генералния щаб на турската армия ген. Хулуси Акар заяви пред множеството, че предателите, стоящи зад опита за преврат, ще бъдат наказани най-строго. Той благодари на мирните граждани за ролята им в потушаването на пуча.

В рядкото си изказване на публично събитие ген. Акар увери, че армията изпълнява задълженията си безупречно и всички военни служат на народа.

Над 1 милион души се събраха на грандиозния митинг под надслов "Демокрация и герои", свикан по призива на Ердоган в защита на демокрацията, срещу неуспелия опит за преврат и в памет на хората, убити при съпротивата срещу пуча.

Според някои турски медии броят на участниците в демонстрацията е безпрецедентен, предаде Асошиейтед прес.

Официални данни няма, но телевизии споменават за няколко милиона души.

Районът е толкова препълнен с хора, че мнозина са връщани на входните пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар