Снимка: Facebook
fallback

Общ преглед

Ирански мъже станаха съпричастни със своите половинки и се снимаха с хиджаб на жените си, съобщава Yahoo News.

По този начин те показаха недоволството си, че дамите в страната са принудени да бъдат забулени, вместо сами да избират как да се обличат.

Представители на силния пол използваха тениски и други артикули от гардероба на жените, като ги сложиха на главите си, а иранките от своя страна показаха косите си.

Авторът на флашмоба е живеещата от 2009 г. във Великобритания журналистка Масих Алинеджад.

"По-голямата част от мъжете в Иран виждат как техните близки от женски пол биват унижавани и заставяни да носят хиджаб, защото иначе са застрашени от полицейски арест", отбелязва тя.

През 2014 г. Алинеджад създава онлайн проекта My Stealthy Freedom (Моята открадната свобода), с която тя призова иранките да се фотографират без да са забулени на безлюдни места и да публикуват кадрите в социалните мрежи. Само във Facebook тази нейна идея бе харесана повече от милион пъти.

Жените в Иран са имали свободата да се обличат както искат до Ислямската революция от 1979 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

Персийците не са араби и не са сунити, никога не са били. Да в шиитския ислям има полигамия изискване за поведение и облекло на мъжа и жената, но там има и изискване светската и духовната власт да имат отделни държавни глави един вид има някакво разделение било то и формално.

11

Lan

преди 8 години

Иранците са красиви и мъжете и жените :) за разлика от арабите...

10

Анонимен

преди 8 години

"пребиването"е останало само като клише за Муслуманите ,а в действителност жената от Християнството е може би в пъти по-репресирана от муслиманката.

fallback