fallback

Общ преглед

Тайна мрежа от тунели, издълбани от "Ислямска държава", бяха открити под иракски град, пише "Дейли мейл".

Около 40 подземни трасета са открити под град Синджар. В помещенията има спални дюшеци, електричество, чували с пясък, инструменти за правене на бомби, лекарства и копия на Корана.

Тунелите са открити от кюрдските сили, които освободиха северозападния град тази месец, след като той беше в притежание на ислямистите в продължение от над година.

Oще по темата

"Номерихме между 30 и 40 тунела под Синджар. Това е като мрежа под самия град", коментира командир на кюрдските бойци. "Даеш са изкопали тези тунели, за да се крият по време на въздушните удари и да имат възможност за свободно движение. Също са и съхранявали оръжия и експлозиви. Това си е цял военен арсенал", допълва още той.

Дължината на два от тунелите са по няколко стотин метра. Всеки започва и завършва в изоставени къщи. Тунелите са тесни, но достатъчно високи, за да могат да ходят прави възрастни. В някои части прилича на бункер, в който са намерени прашни копия на Корана, одеяла и възглавници.

В друга част от тунела кадрите показват запаси от боеприсаи, бомби, патрони. 

Смята се, че Ислямска държава копаят тунели под териториите, които владеят, в Сирия и Ирак. Работата по тях е започнала доста преди началото на въздушните удари от коалицията срещу терористичната група миналата година.

"Това е част от стратегията на ИД още от самото начало", смята Лина Хатиб, старши научен сътрудник от парижкия мозъчен тръст. "Ислямска държава" е била добре подготвена за бомбардировките", твърди тя.

"Ислямска държава" пое контрола върху Синджар през август 2014 г., убивайки хиляди жители на града, предимно язиди. Стотици жени язиди са пленени от джихадистите, като са принудени да приемат исляма и да се оженят за екстремистите.

Кюрдските бойци откриха два масови гробове в района на Синджар, след като освободиха града. В единия са намерени 78 тела на възрастни жени. В другия са открити между 50 и 60 тела на мъже, жени и деца. 

Синджар вече е изчистен от експлозиви, но кюрдите очакват да открият и още тунели. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

ЧКОРПИОН

преди 8 години

ПУЩАЙТЕ КОШЕРИ С ПЧЕЛИ,ОТ АЛЕРГИЯ ЩЕ ИЗПУКАТ ГАДОВЕТЕ

11

Анонимен

преди 8 години

Номерихме,Даеш,боеприсаи...Колко ли грешки още могат да се допуснат в една кратка статия? Експериментите продължават...

10

Snorky

преди 8 години

МИ5, ЦРУ и КГБ харчат за ден колкото Африка за година. Руснаци и американци разполагат с лазери, които изпепеляват хората като мравки през бетона и още куп неща, за които не сме и чували. И всичките тези високоплатени и високоинтелигентни господа с неограничени ресурси и изключителни оръжия не могат да победят ИД вече 2 години?!?!?! Едва ли има някой, който да вярва в това!

fallback