Снимка: БГНЕС
fallback

Очаквам справедливи присъди, които отговарят на опит за убийство. Това заяви пред журналисти пострадалият таксиметров шофьор Апостол Вълчев, в чиято подкрепа днес негови колеги протестират пред Съдебната палата в София.

Днес Върховният касационен съд за трети път ще гледа делото за нападението над Апостол Вълчев от Ямбол. То все още не е приключило, до момента премина по няколко пъти през различни инстанции заради обжалвания и от двете страни. Протестни демонстрация освен в София се провеждат в още няколко града - Ямбол, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Враца.

Oще по темата
„Срещу опитите за убийство трябва да има цялата строгост на закона“, посочи Апостол Вълчев. „Здравословното ми състояние не е никак леко. Половината ми бял дроб го няма, а той, както знаете, не се възстановява. Имам заседнал проектил в сърцето. Той си стои там и не се знае какво ще стане. Имам 58 шева“, обясни пострадалият таксиметров шофьор.

Преди седем години (на 11 декември 2017 г.) Апостол Вълчев бе прострелян от двама ученици - на 14 и на 18 години, след като се отзовава на поръчка край ямболското село Дражево. Те го нападат с въздушна пушка, преправена в огнестрелно оръжие, газов пистолет и нож, за да му отнемат 52 лева оборот. Таксиметровият шофьор претърпя серия животоспасяващи операции.

Първоначално Окръжният съд в Ямбол призна за виновни подсъдимите в извършването на опит за грабеж, придружен с опит за убийство. На Костадин Стоянов бе наложено наказание шест години „лишаване от свобода“, а на Симеон Димитров – 16 години затвор.

След обжалване Апелативен съд – Бургас намали присъдите им – на Симеон Димитров на 15 години „лишаване от свобода“, а на Костадин Стоянов – две години и четири месеца, като деянието бе преквалифицирано в опит за грабеж, придружен със средна телесна повреда, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 час

Това дело също е абсурдно. Какво е това разтакаване 7 години? Всичко е ясно по казуса.Българското правосъдие, като че ли чака пострадалия да умре и делото да бъде закрито. Странна работа?

7

Анонимен

преди 2 часа

Само като безобразие мога да определя такава квалификация - средна телесна повреда, лед като на човека вече муго няма половината бял дроб, а това нещо в сърцето му не знаеш какво може да предизвика! Keлeшuтe много добре са знаели акво правят, умишлено са стреляли в гърдите му! Това си е преднамерен опит за умишлено убийство.

6

Бай Х

преди 3 часа

Няма държава няма и правосъдие. Да ги пускат че трябва да гласуват

fallback