Снимка БГНЕС, архив

Десетки хора твърдят, че са станали жертва на измамна схема за теглене на пари.

Механизмът е следният: човек биха убеждаван да изтегли кредити от различни банки в рамките на 1-2 дни като физическо лице. След това предава тези пари на хората, които са го убедили, с уговорката, че парите ще му бъдат върнати с комисионна, съобщава NOVA.

Милиони левове в кеш са обикаляли улиците и са влизали в джоба на хора, които и до днес остават невинни. А други казват, че разпродават имуществото си, броят залъците си и работят почти денонощно, за да изплатят цената на своята наивност. „Имам три дечица. Те наследяват от мен един заем, дълг, нищо повече”, казва Владимир, една от жертвите.

„Продадох още в началото колата, абсолютно всякакви хоби инструменти, всичко, което имаше някаква стойност, го продадох”, казва анонимен потърпевш.

Кошмарът за Владимир е пет цифри - 90 000 лева. Убедили са го да изтегли толкова като потребителски кредит. Сега ги връща с лихвите. Бивш полицай е. Казва, че този път ролите са се обърнали - престъпниците са заловили него. Всичко започва с едно обаждане от бивша колежка с молба. „Да изтегля някакъв заем по нейна препоръка, като тя ме е препоръчала в дадени банки и по този начин тя придобива някакъв актив. Фиктивни кредити, които се закривали още същия ден, и не се изплаща нищо”, разказва Владимир.

„Те ми казаха „Тегли сега, същия ден това се закрива, не се притеснявай, питай каквото те интересува”. Много любезни, пълни глупости ми говориха, които в момента аз ги приемах за гола истина – че това е плюс за кредитното ми досие, някакви абсурди ми говореха. Казват, че отдавна работят с моята позната, че малко е особен нейният случай и ако искам да ѝ помогна трябва да изтегля кредит, който се закрива същия ден. Нейните думи бяха, че тя ги познава от доста години, работи с тях”, казва още Владимир.

По негови думи измамниците  казват, че си имат „вратички” и начини. „Те са много добри психолози и артисти. И, естествено молят за дискретност, което също е сигнал, че това не е нещо законно”, добавя Владимир.

Двама мъже ръководят Владимир по телефона. Още на следващата сутрин му организират няколко срещи в различни банки и му уреждат шофьор. 

Мисията на шофьора, представящ се за Павел, е успешна. Владимир влиза в колата с 80 000 лева. И като за финал го карат да се отбие за един бърз кредит в размер на 10 000 лева. Той отказва.  Казват му да остави парите в жабката на колата и го свалят в друг офис на банка. Това е моментът, в който шофьорът Павел изчезва.

„След малко ми се обади човекът глас и ми каза, че шофьорът си е тръгнал, защото му е излязло нещо спешно”, добавя Владимир.

Подобна история споделят и няколко други потърпевши, които са останали с огромни дългове и без контакт с хората, на които са предали парите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase