Снимка БГНЕС, архив
fallback

Между 50 и 90 стотинки за литър е изкупната цена на кравето мляко, обясни пред БНТ Елена Стоичкова, собственик на малка ферма в покрайнините на София. В стопанството се отглеждат 20 млекодайни крави.

В магазините средната цена на литър мляко е между 2,5 и 3,5 лв., което е 400% надценка.

"Разликата в изкупната цена на млякото е заради района, в който е добито то, и качеството на суровината. В по-бедните икономически райони изкупната цена на млякото е по-ниска", обясни Елена Стоичкова.

Според думите ѝ обаче това е крайно ниска цена, която не покрива разходите на производството.

"Математиката излиза, когато имаш право да продаваш директно от фермата сурово мляко на крайния потребител".

Характерния цвят на истинското краве мляко е кремаво бял, подчерта животновъдката.

Тя обясни, че за производството на 1 кг сирене отиват не по-малко от 6 литра мляко. Така той излиза излиза между 13 и 15 лева, като това не включва разходите за труд, за електроенергия, транспорт и т.н.

Според нея сирене под тази цена в търговската мрежа говори за по-ниско съдържание на мляко или други компромиси с качеството, като например влагане на сухо мляко.

Елена Стоичкова подчерта, че имитиращият продукт е трудно да се различи на вид от истинския в търговската мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

148

пияница мистик

преди 3 минути

Спокойно дрогаре, няма да се плашите! Вожда и Императора Путлаpax I като мине Дунава и отново станем негова колония или направо республика от Мордор и сиренето ще е 2 рубли, яйца ще има на корем, няма да са дефицитни, месото ще е 4 рубли., тока ще е 30 копейки на месец, бензина максимум 1 рубла :))) СоциализЪма ряпа ще яде пред новия световен ред на таксиметровия шафьор. Заплатите ще са 5К рубли :)))) ЕС вече ще се е разпаднал и ще умират от глад, а САЩ половината население ще спи под мостовете

147

ами

преди 11 минути

Ами хайде сега държавата да се самосезира и тия дето пълнят гушите в затвора. Значи потренителите ощетени, производителите и те ощетени... Само големите немски вериги на свръх печалба... това само тука го има

146

Смях

преди 39 минути

Значи на Елена и изкупуват млякото примерно за 90ст, следователно за 1кг сирене ще отидат 6 литра и ще струва 5.40лв, как ги докара до 13-15 лв?

fallback