Снимка БГНЕС, архив

Разкриха огромна измама за отпускане на кредити на лица с лоша кредитна история, съобщиха на брифинг от Районната прокуратура в Стара Загора и МВР.

От началото на 2024 г. до настоящия момент от Районната прокуратура съобщиха, че работят по разследванията на 117 наказателни производства за измами. Повечето се случват в интернет - предлагане на различен вид оферти и методи, чрез обяви, интернет и мобилни приложения. Така се въвеждат в заблуждение и пострадалите.

Едни от актуалните измами са свързани с лица, които се представят за брокери, инвеститорски брокери, казват, че са от банкови институции, предлагат закупуване на криптовалута, търговия с нея и за тази цел се очаква да се преведат суми. Друга голяма измама е предлагане на облекчени условия за отпускане на кредити и кредитна карта срещу съответна сума. Други методи са различен по вид обяви, при които се предлага закупуване на автомобили или други скъпи вещи, за което трябва да се капарира определена сума, а след това съответната вещ не се получава никога. Все още се предлагат и шофьорски книжки, фалшиви резервации, посочиха на брифинга.

В частност за конкретния случай от Районна прокуратура Стара Загора обясниха в детайли за досъдебното производство, образувано на 15 октомври за измама. Имало е претърсвания и изземвания, разпитани са и множество свидетели, назначени са експертизи на част от вещите.

"Към настоящия момент от събраните доказателства сме установили съпрачастност към извършеното престъпление на три лица, които са привлечени към наказателна отговорност", заяви наблюдаващият прокурор Лъчезар Иванов и даде подробности за самата схема - публикуват се обяви в социалните мрежи за отпускане на кредити на лица с лошо кредитно досие, като в част от обявите не се публикуват номера.

"Свързват се с лицето от обявата, той им иска лични данни, три имена, ЕГН, за каква сума кандидатстват и за какъв срок трябва да е кредитът, хората връщат тази информация. След известно време им изпращат договор за кредит, показват им, че са одобрени за съответния кредит. Казват им, че за да им бъдат разгледани документите за кредита, трябва да преведат съответна сума пари, като след превеждане на парите, комуникацията с измамника приключва", обясни Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase