Снимка БГНЕС, архив
fallback

Тестването на системата за известяване на опасност BG-Alert е преминало успешно. 98% от хората са получили съобщението, но голяма част не са разбрали, защото не са направили специалната настройка за теста. Това обаче не е проблем, защото при реална опасност настройки не са необходими.

Това обясни Николай Николов, съветник на вътрешния министър по БНТ. "Тестовата проверка беше успешна, 98% от всички клетки на мобилните оператори бяха задействани. Дадена ни е възможност като граждани дали ще участваме в този тест или не. Съобщението не е пратено по онзи канал, който се използва в случай на реална опасност", обясни Николов в "Денят започва". "Не случайно, десетина дни по-рано започнахме да казваме, че това е тест на системата, не е тест на гражданите и техните реакции", добави той.

Николов обясни, че при първоначалното пускане на системата преди няколко месеца съобщение са получили всички, защото тогава е използван каналът за известяване при опасност. Случаят от вчера не е такъв."Ако има реална опасност не е необходимо да правите настройки на телефона, за да получите съобщение", увери Николов.

Съветникът на министъра обясни още, че повторен тест винаги е възможен, но след като бъде направен подробен анализ на проведения вчера тест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 2 часа

На моя телефон всичко беше включено и не получих известие. В настройките дори има списък с предишни известия, който е празен

51

О, да

преди 3 часа

"98% от хората получили известие от BG-Alert, без да разберат"------------ Ний сме тупанари и не разбираме известията, които ни изпращате. Но то е защото вий сте идуоти и не ни изпращате известията си, за да ги получим и разберем.

50

Ничия земя

преди 3 часа

Благодаря на управляващите, че се грижат данъците ни да са добре инвестирани!

fallback