Снимка БГНЕС, архив

Заетите в Изпълнителната агенция по околна среда, регионалните инспекции по околната среда и водите и в басейновите дирекции са с едни от най-ниските трудови възнаграждения в държавната администрация. Те заявиха протестна готовност за седмицата след изборите. В ход е подписка с настояване за по-високи заплати.

Вече повече от 5 години работещите в тези структури не са получавали никакво увеличение. Средната работна заплата е 1550 лева, обясни пред БНР Валентина Васильонова от Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) към КНСБ.

Отклонението от средната работна заплата за такъв тип администрация - с разрешителни и контролни функции, е с 30% по-надолу, подчерта тя и уточни, че през тази година те са получили средства по постановление за изравняване на неравенствата в държавната администрация, което обаче не е било ефективно.

"Те искат 30% увеличение на работните заплати в рамките на 2024-та и 2025-а поне 15%."

Това са хора, работещи на терен, които са непрекъснато на разположение, които дават разрешителни и следят дали бизнес операторите спазват изискванията и които отговарят за търгуването с въглеродни емисии, коментира Валентина Васильонова.

"Това не е първата подписка, с която колегите искат адекватно заплащане. Това е третата, но е първата, която ние като синдикат сме поели. Адресатите не са само министерства, но също депутати, парламентарни комисии. Няма да оставим нещата така!"

Дефицитите в държавната администрация нямат само парично изражение. Държавата като работодател не е на мястото си, заяви Васильонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase