Снимка: БГНЕС
fallback

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на шарка по дребните преживни животни в село Свободен, община Раднево, област Стара Загора. Заболяването е установено в животновъден обект с 394 овце.

Oще по темата

В четвъртък, 10 октомври 2024 година, е постъпил сигнал от собственик на овце за възникнало съмнение за заболяване сред отглежданите от него животни. Официалният ветеринарен лекар е посетил обекта и е взел проби за лабораторен анализ, които са изследвани в Изпитвателната лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции“ към НДНИВМИ, град София. Анализът е отчел положителен резултат за шарка по дребните преживни животни.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза село Свободен, общ. Раднево, обл. Стара Загора.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Боздуганово, Диня, Трънково, Ковач, Тополяне, Тихомирово, Знаменосец, Българене, Рисиманово, Константиновец и Землен, общ. Раднево; селата Априлово, Великово и Разделна от общ. Гълъбово; селата Княжевско, Венец, Кравино и Пъстрен от общ. Опан и село Стрелец от общ. Стара Загора, обл. Стара Загора.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство – хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта.

От БАБХ напомнят още, че заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 часа

Минете на червеи--пълни са с белтъци....И СЕ ГЛЕДАТ ЛЕСНО !

10

Гоооолема работа...

преди 2 часа

Вие нали не ядете овнешко и агнешко ......нали ви миришеше...ха,ха,хааа......ами , лапайте мухи и скакалци!

9

Анонимен

преди 2 часа

Никаква шарка няма систематично ликвидират фермите за храна държбоклуци.

fallback