Снимка: БГНЕС

"Най-дълго българско хоро в Кипър" ще се извие днес в Ларнака на брега на Средиземно море. То е част от провеждащия се Трети български фолклорен събор "Танцов ансамбъл "Българи" – Кипър и приятели". Българският празник на острова е под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

На откритата сцена на централния крайбрежен булевард в Ларнака ще танцуват и пеят български фолклорни групи и изпълнители от Кипър, България и Европа, съобщава БНР.

В събора се представят всички фолклорни състави на наши сънародници на острова, детските фолклорни школи към българските съботно-неделни училища, народни певци и музиканти, живеещи в средиземноморската страна.
Поканата на организатора – танцовия ансамбъл "Българи“ в Ларнака, са приели  български формации от Мюнхен, Виена, Атина, Инсбрук. На сънародниците ни на острова гостуват популярни фолклорни изпълнители, музиканти и ансамбли от България.

Целта на събора е чрез народните танци и музика да популяризира в Кипър българската култура и да спомогне за запазването на българския фолклор сред сънародниците ни зад граница.

С тазгодишния фестивал танцовият ансамбъл "Българи" от Ларнака чества и своята 15-та годишнина на сцена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase