Снимка: Bulgaria ON AIR

Смъртните случаи от рак на гърдата намаляват, но се увеличава заболеваемостта при младите жени. Това показва доклад на Американското онкологично дружество. Друго проучване показва, че България е една от страните с най-ниски нива на скрининг. У нас месец октомври е посветен на информираността за рака на гърдата.

"Профилактиката е на ниско ниво, нямаме национална скринингова кампания, единственият начин да се справим е профилактичните прегледи. Една скринингова програма представлява регулярно посещение при специалист и трябва да има санкции, ако не се прави. Ние разчитаме на добрата воля и здравната култура", коментира онкологът д-р Петя Баликова в студиото на "България сутрин".

Последните проучвания показват, че има напредък по отношение на профилактиката при младите хора. Проблем има при по-възрастните пациенти.

"Хубава е, че голям процент от работодателите имат допълнителни прегледи, които предлагат на служителите си. Масово хората, ако нямат оплаквания, не търсят лекарска помощ", посочи друг проблем д-р Баликова.

Чрез ефира на Bulgaria ON AIR тя призова хората да обръщат  внимание на фамилната обремененост - да се интересуват какви заболявания са имали техните родители, баби и дядовци.

"Имайки баба или леля с онкологично заболяване, на всеки 2 г. трябва да си правят задължителен преглед. Мамография е препоръчителна след 45-годишна възраст. Голяма внимание трябва да се обръща около менопаузата - в този период хормонални проблеми могат да отключат редица заболявания", предупреди онкологът.

В съвременната медицина се прилага ЯМР за рак на гърдата, 5 скенери, правят се различни видове биопсии.

"Всичко може да бъде извършено в много центрове в страната, достъпът до тях е по-трудно установим. Връзката между звената в здравната система куца", обобщи специалистът.

По думите ѝ хората се страхуват да се изследват, дори и при фамилна обремененост, защото предпочитат неизвестното, пред това да се изправят срещу болестта, а ранното откриване дава по-голям шанс за ефективно лечение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase