Снимка БГНЕС, архив

След кратък дебат, изпълнен с вулгаризми и обиди между партии и коалиции, парламентът все пак отхвърли спорния законопроект на ИТН,  който забранява рекламата и медицинските дейности за смяна на пола до 18-годишна възраст.

В рамките на същия дебат бяха отхвърлени и предложения на ПП-ДБ за изменения в Закона за закрила на детето. Интересното е, че обединението гласува с "въздържал се" за собствените си идеи. Те бяха свързани със защита на децата от ''политическа пропаганда, неистини и предизборни и партийни действия", въвеждат идеята за ''геномен пол" и позволяват смяната на пола на деца, само ако са налице ''животозастрашаващи обствоятелства''. Божидар Божанов пък предложи допълнения към правната уредба по отношение на сексуалните посегателства срещу деца и предложения, свързани със закрила на децата в интернет.

Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че текстовете на ПП-ДБ ''са плашещи''. "Излиза, че не мога да коментирам с жена ми как е минал денят ми, защото дъщеря ми може да ни чуе и да разкаже в училище". Чорбанов, който е имунолог, изрази недоумение какво точно означава "геномен пол".

"Възраждане" надминаха себе си в дебата. Депутатът Георги Иванов нарече ПП-ДБ ''пропедофилска коалиция" и че законопроектът им е провокиран от ''нечисти мисли". Забележката от страна на председателя на парламента Рая Назарян не трогна особено националиста, който каза, че няма как да се въздържи, ''когато става въпрос за децата". И добави, че с това предложение дясното обединение оставя вратичка за хора с психични отклонения да инсценират животозастрашаващи обстоятелства, пише "Сега".

След като законопроектът на ИТН не се прие, Тошко Йорданов се обърна към ГЕРБ и гневно заяви, че са в ''зависимост от предишната сглобка'', партиите "ги употребяват евросексуално" и се закани, че ще си понесат последствията.

Когато и предложенията на ПП-ДБ не бяха приети, Йорданов иронично заяви, че е гласувал "за", за да окаже подкрепа на "сексуално неориентирана коалиция", която е загубила и "душевна ориентация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase