Снимка: БГНЕС

Нямаме стратегия за борба с тютюнопушенето. Това каза за Bulgaria ON AIR д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим.

Европейската комисия препоръчва на държавите членки да забранят пушенето на традиционни цигари, електронни цигари и наргилета в някои открити публични пространства. Новите насоки предлагат страните да се съсредоточат върху места, където децата и тийнейджърите често се събират.

"Забраните са нещо трудно и нежелано, като че ли привличат хората да търсят начин да ги заобикалят. Този акт на ЕК иска да покаже, че има назряващи проблеми. Все повече млади хора употребяват не само цигари, но и нови продукти. Целта е да се обърне внимание на някого, че това не е добре за младите хора. Ще видим до каква степен нашата държава ще възприеме тази препоръка. Зависи от самосъзнанието на този народ, от културата на тези хора. Щом има такова решение, вече не е необходимо някой да ми казва. Не пречи да си напомняме един на друг. В закона винаги има регулаторен орган. Сега е РЗИ за закритите помещения, но им е трудно да се справят. Новите забрани за пушенето от младите хора на новите продукти трябва да бъдат контролирани от МВР. Контролът е изключително труден. Оставяме на нашия народ да мисли повече за своето добруване", каза още д-р Гешанова.

Д-р Гешанова каза още, че мерките са част от голямата стратегия за борба с рака, тъй като заболеваемостта от рак в Европа е твърде висока. Тютюнопушенето е един от факторите, а ние сме на върха в негативната класация.

По думите на д-р Гешанова е крайно време нашата държава да погледне сериозно на този проблем, който засяга младите хора.

"Не само със забрани. Но в училище да има повече разговори с децата. Родителите да имат повече отговорност. Институциите много изостават. Официалните данни показват, че в Европа около 700 хил. души си отиват преждевременно заради пушенето, 170 хил. от тях са пасивни пушачи. Пасивният пушач дори вдишва повече отрови от активния. Всякакъв вид употреба създава в околната среда дим или аерозол - въздухът вече не е чист. Организмът страда. Вкарваш му нещо, което не е естествено и не е нужно за него", каза д-р Гешанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase