Снимка: Bulgaria ON AIR

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти. Задължават ресторантите да обявяват, ако в храната има имитиращ продукт вместо сирене.

"Битката на министерствата винаги е била за по-голяма информираност на потребителите. За мен сега целта не е ясна, но трябва да адмирираме дебата, който започна. На мен ми липсва въвличането на експертите от медицинския сектор. Това са на първо място кардиолозите и всички, които могат да кажат доколко е важно етикетирането", коментира Андрей Велчев от Сдружението "За достъпна и качествена храна" в студиото на "България сутрин".

Велчев допълни, че законите и глобите не винаги се спазват и подчерта необходимосттаот по-строг контрол.

Ресторантьорите имат възражения срещу наредбата

Ричард Алибегов, председателят на Българската асоциация на заведенията каза, че най-дразнещото нещо в случая е, че за пореден път се прав наредба, което сектора трябва да изпълнява и това се разбира от медиите.

"Никой не ни е поканил на обсъждане, никой не ни е поканил да си кажем, било то и писмено, мнението. Министерството на земеделието явно е решило всички проблеми в сектор "Земеделие" и сега се зае с този основен проблем на българското общество", каза  Алибегов за Bulgaria ON AIR.

Според него проблемът не е в самите продукти, а в липсата на обсъждане и участие на различни експерти в процеса на създаване на нови регулации.

Алибегов отбеляза, че клиентите рядко питат за съставките на храната, освен в случаите на алергии. В тези случаи клиентите директно уведомяват за своите изисквания, което помага за избягването на потенциални проблеми. Според него законите само ще натоварят допълнително Агенцията по храните, без да доведат до съществена промяна.

Велчев пък подчерта, че целта на регулацията е да подобри качеството на предлаганата храна, но има много по-дълбоки проблеми в системата. Той отбеляза, че потребителите все по-често четат етикетите в магазините, но същевременно посочи, че контролът върху имитиращите продукти и тяхното обозначаване в ресторантите е сложен и изисква по-добра координация между различните институции.

Велчев заяви, че новите регулации са "много шум за нищо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase