Снимка: Bulgaria ON AIR

Разглежданата възможност в парламента за поставяне на вендинг машини накара аптеките да са в стачна готовност. Въпреки заплахата, депутатите не се отказват да  гледат предложението и на второ четене.

"Снабдяването с лекарства не е лесен процес, а в никакъв случай не е и безопасен. Заради това фармацевтите учат пет години и половина, заради това има тежки регулации по отношение на аптеките и на какви изисквания трябва да отговарят”, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Костов допълни: “Преди да ви отпуснат лекарството, магистър-фармацевт влиза с електронен подпис и верифицира лекарството. Лекарствата без рецепта също имат своите рискове, макар и по-малки”.

Председателят допълни, че и в момента има силна регулация на вендинг машините, които са разположени на територията на аптеките.

"Не може във всяко населено място да има аптека"

"През тях не може да си купите всички лекарства без лекарско предписание, а една много малка част, която експерти са решили, че е възможно най-безопасна. Вътре няма големи опаковки, няма големи милиграми. Ако има лекарство за хрема, което съдържа псевдоефедрин, наркоманите веднага ще го изкупят от автомата. В аптеката едвам ги опазваме", допълни Костов за Bulgaria ON AIR.

Костов поясни, че в автоматите има около 40 позиции - има козметика, добавки, медицински изделия. Лекарствата са около 20 вида.

"Например, трябват ви капки за уши, мислите ли, че ще ги намерите вътре и толкова ли човек не може да си купи предварително? Правилният път не е в апаратите, които нищо не дават, а в стимулиране на развитието на аптеки. Във всяко населено място не може да има аптека. Отскоро има механизъм, който стимулира развитието на аптеки в малките и труднодостъпни места. И вече има някакъв резултат", коментира още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Има ли скрит лобизъм зад предложението?

Костов припомни, че проблемът с фармацевтите е голям.

"Има твърдение, че аптеките не са разпределени правилно, но аптеките следват хората. Там, където има хора, има аптеки. Ние се опитваме да се борим със следствията от демографската криза, а е трябвало да се борим преди това с политически решения. И това в момента не е решение, то е лошо за здравето на хората. Може и деца да пострадат. Това, че само 2% от населението има силно затруднен достъп до лекарства, е добър резултат", подчерта Николай Костов.

Според него зад това предложение се крият лобистки интереси.

Костов поясни, че проблемът с дефицита на лекарства продължава, като този с инсулина се задълбочава.

"Има трайни дефицити в много групи лекарства - нервна система, онкологичните... Дано новият парламент промени ситуацията", заключи той.

Гледайте видео с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase