Снимка БГНЕС

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа" и дали община Казанлък да поеме управлението над него. Инициативен комитет, излъчен от Гражданския консултативен съвет, е внесъл предложение до кмета Галина Стоянова за провеждане на местен референдум на тема: "Храм – паметника  Бузлуджа – за и против управлението му от Община Казанлък".

От своя страна Стоянова е внесла в общинския съвет доклад за приемане на решение за провеждане на референдума на 17 ноември. Това стана ясно от специална пресконференция на общинското ръководство и ръководството на Консултативния съвет.

Стоянова акцентира, че целта на инициативата е не възстановяването на паметника в неговата идеологическа форма, а като архитектурен обект от национално културно значение. На въпроса как може собствеността на паметника на Бузлуджа да бъде променена юридически тя обясни, че това може да стане със заповед на областния управител.

Стоянова каза още, че са осигурени близо 7 милиона лева, с които ще бъдат възстановени покривът, страничните прозорци и изградени електрически и ВиК инсталации.

Към паметника има сериозен туристически интерес. Той е посещаван от около 50 хиляди туристи годишно и от 24-то място преди години в класацията на интересните архитектури, които са изоставени, през 2024 години вече заема пета позиция.

През 2011 г. държавата реши да прехвърли собствеността на паметника на БСП, но през 2017 г. служебното правителство на Огнян Герджиков си го взе отново с аргумент, че социалистите не правят нищо да я придобият. /БНР
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase