Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Реформите, предвидени в Плана за възстановяване, са по-важни дори от средствата, които трябва да получим. Важно е да говорим за смисъла от реформите и да си даваме сметка каква е ползата от тях – да отключат потенциална на икономиката и да направят страната привлекателна за инвестиции. Това отново ще е тема след изборите. В този парламент пак не остана време за взимането на ключови решения. Това каза Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

В последните два доклада за конвергенция на Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) двете институции приложиха различен подход за референтната инфлация, която трябва да изпълним. За да влезем в Еврозоната, трябва да изпълним референтната стойност на Европейската комисия, както и по-ниската такава на ЕЦП. Досега не е имало такава ситуация. Добрата новина е, че ако запазим сегашната тенденция, сме само на няколко месеца от изпълнението на по-строгия критерий, заложен от ЕЦБ.

„Три поредни тримесечия българската икономика се ускорява. Такава е ситуацията в повечето европейски страни“, коментира гостът. Единственото изключение е Германия. Добрата новина е, че инвестициите в България се увеличават. Това означава, че бизнесът вижда възможности и перспектива за бъдещ растеж.

Проблемите в Германия идва в голяма част и от Китай. Китай вече не купува германска техника, а създава своя собствена, превръщайки се в конкурент Германия. Това е нова ситуация, в която Германия ще трябва да вземе нова посока. Аналогична беше ситуацията в Италия преди 20 години. Италианците не успяха да вземат завоя и това им се отразява дори и днес. Надявам се, че Германия ще се поучи от грешките на другите. Докладът на Марио Драги ясно посочва проблемите пред европейската икономика – Германия е болният човек на Европа.

Бързото наливане на средства в пазара на недвижимите имоти, без да има увеличение на предлагането, води само до ръст на цените. Това от своя страна кара много хора да мислят, че това е печелившо и ги мотивира да се включат. Все повече хора инвестират пари в недвижими имоти, което създава изкуствен балон. Колкото по-рано се вземат мерки срещу това, толкова по-добре. „25% ръст на ипотечните кредити за една година напомня на ситуацията от кризата през 2008-ма. Положително е, че Българска народна банка реагира в тази ситуация“, отбеляза гостът.

Според събеседника едно ново правителство трябва да възобнови инвестициите в инфраструктурата. Това е и начин да се привличат външни инвестиции. Друго много необходимо са инвестициите в образованието и човешкия капитал.  Това е начинът да гарантираме устойчивост и сигурност на икономиката.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 ден

Отвор-кото от Отвореното общество казва, че инвестициите се увеличават. Преди малко видях в др.сайт, че 2 завода (в Мездра и Плевен) затварят и 2500 души остават без работа. Абе сверявайте си празните приказки, бе! Отворени били...

8

Анонимен

преди 1 ден

Тоз комунист от коя партия е да не гласуваме вече за нея ? Пак добре познатото - Нямало нужда да се работи дай да -Учим за да не работим .Кой за квото учил а не за квото става . Ств Джобс Бил Гейтс и Мъск били прости хора .И тримата нямат вишо а развиха разни работи . Капитализма е обратното на тоя и на ЕС - Работи за да се научиш а не ,,учи 5 години в дискотеките на студентски град за да не работиш . и - Кой за квото става а не -Кой за квото е ,,учил,, Стив Джобс беше противник на този гъзорък

7

Бай Хой

преди 1 ден

Само една дума описва всичко по телевизиите: Лъжа

fallback