Снимка: БГНЕС
fallback

Важно е социалните плащания да не бъдат прекалено високи или прекалено ниски. Затова е нужен тристранният диалог между държава, синдикати и работодатели”. Това каза за Нова Нюз икономистът Михаил Кръстев.

Oще по темата

Повод за думите му е идеята на служебното правителство да увеличи линията на бедност със 112 лева - от 526 на 638 лева.  Според Кръстев начина, по който се определя бюджетната рамка за идната година, е непрогнозируем.

"Преди социалните плащания трябва да се направи разчет. Проблемът не е в отчета, проблемът е в броя на хората, които са бедни. Бедността е прекалено голяма. Събираме капачки, даряват се раници, учебници – това означава бедни хора. Бедността създава прекалено много сътресения”, каза икономистът на КТ „Подкрепа” Атанас Кацарчев. 

По думите на Кацарчев 48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания. Той определи тази линия като „смешна сума”.

"Едно цивилизовано общество не би трябвало да допуска да има бедни, болни. Няма как в едно семейство да оставиш едното ти дете да гладува за сметка на другото”, каза синдикалният икономист. Той сравни изчисленията - 1500 на човек месечно е минимумът на човек за съществуване, а линията на бедност е 600 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Иван Паша Ефенди

преди 7 часа

17900 лева са нужни за оцеляване на месец. В България. Много разходи имаме за яхтата . То не бяха Малдиви, Коста Рика , Маями .

81

Мустафа

преди 10 часа

Пълни глупости - аз с 1200 лева нямам никакви проблеми , тази линия просто се увеличава постоянно защо все повече гъзарии се смята, че се полагат и си беден ако ги нямаш нищо че навремето са били луксозни за всички стоки и услуги.

80

Анонимен

преди 11 часа

И още 30% с до 400 лева отгоре, демек 70% бедни, също и ограничаване на много права и пенсия на 70г. така е при капитализма, па те да си го кръщават как си искат.

fallback