fallback

Линията на бедност у нас е от значение при определянето на размера на социалните помощи и броя на хората, които ги получават. Така за 2024 година прагът, под който човек не може да живее, е 526 лв. Предложението на държавата е сумата да се увеличи с малко над 21% или размерът ѝ да стане 638 лв. Синдикатите обаче искат линията на бедност да бъде 667 лв.

Според Любка и Зоя за оцеляване в България сумата трябва да надвишава предложената от държавата и да е четирицифрена.

"Да е поне 1 000 лв., за да се живее все пак. Аз съм пенсионер вече колко години, пък работя. Защо?", попита риторично Любка пред телевизия Bulgaria ON AIR.

И докато работодателите са съгласни с ръста от 21% с вярата, че хората, попадащи под линията на бедност, ще намалеят, то синдикатите искат още повече средства.

"Едно чувствително увеличение на прага на линията на бедност, въз основа на които се изчисляват редица обезщетения. Вярваме, че процентът на хората в бедност ще бъде понижен през следващата година", каза председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

"Около 30% хора, живеещи в риск от бедност, остава устойчиво, тоест политиките, в това число и определянето на самата линия на бедност и след това ползването ѝ, не дават този резултат, който трябва", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

С увеличаването на линията на бедност ще бъдат обхванати 730 хиляди лица. Представители на синдикатите смятат, че за правилно изчисляване на този праг трябва да се вземе предвид и цената на малката потребителска кошница.

Вижте повече в репортажа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 дни

До Анонимен 3 - Синдикат разбирам само , ако приходите им са САМО ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС - какви синдикати, като получават пари от държавата ? така трябва да е и с партиите !!!!!!!!!!!

11

Анонимен

преди 2 дни

Отчайващо не ще се множат

10

Христо Христов

преди 2 дни

До 1 "Ква бедност Радев получава 15 хиляди евро" - получава. По конституция президентът взима 5 пъти средната заплата, а депутатите 3 пъти.

fallback