Снимка: Кадър Youtube

Катастрофиралият самолет на авиобаза Граф Игнатиево е L-39ZA "Албатрос”. Самолетът е учебно-трениворъчен и е бил в подготовка за утрешните демонстрации. Празненства трябваше да има по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

Още по темата
След инцидента тържествените събития бяха отменени. В момента се провежда разследване, съобщава bTV.

Какъв е самолетът L-39ZA “Албатрос“?

Aero L-39 Albatros е реактивен тренировъчен самолет, проектиран и произведен от Aero Vodochody в Чешката република. В допълнение към извършването на основно и напреднало обучение на пилоти, той е летял и на бойни мисии.

Проектиран е през 60-те години на миналия век като наследник на Aero L-29 Delfín - тренировъчен самолет с реактивен двигател. Извършва първия си полет на 4 ноември 1968 г. и става първият тренировъчен самолет в света, оборудван с реактивен двигател.

Масовото производство на L-39 Albatros продължава през 1971 г. Година по-късно той е официално признат от повечето страни от Варшавския договор като предпочитана от тях машина за тренировъчни полети.

През 90-те години на миналия век той става популярен и сред операторите на граждански полети. До края на века повече от 2800 L-39 обслужват над 30 военновъздушни сили.

Производството на оригиналния L-39 приключва в средата на 90-те години, като поръчките намаляват значително след края на Студената война. През юли 2014 г. Aero Vodochody обяви пускането на пазара на L-39NG - подобрена и модернизирана версия на L-39. През 2023 г. производството на L-39NG е възобновено.

"L-39ZA “Албатрос" е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет, предназначен за първоначално и напреднало летателно обучение, както и за първоначално обучение и усъвършенстване на летателните умения на екипажите по бойно използване“, посочват от Министерството на отбраната.

На 17 септември 2016 г. България чества 30-ата годишнина на L-39ZA “Албатрос“. Министерството на отбраната публикува видеоклип, с който я отбелязва. Българската поръчка за този тип самолети датира от 1985 г. – общо 36 самолета, разпределени в две ескадрили. Първата от тях е от състава на втори и учебно-боен авиополк (УБАП), базиран на летище "Каменец“.

Тя получава 12 самолета през 1986 г. и още няколко през 1987 г. Втората ескадрила получава 12 броя L-39 ZA през 1990 г. През 1987 г. е доставен и тренажор TL-39, монтиран във ВНВВУ “Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, коментира авиофорум “Гражданска авиация“.

Първата група български пилоти – общо 10 души, както и инжерено-технически състав, заминават на курс за приучване на новия самолет през март 1986 г. Той се провежда в учебния център на ВВС на Чехословакия в Кошице.

Курсът е с продължителност два месеца. През месец май летателният и инженерно-техническият състав са допуснати до полети и експлоатация на самолета с отлични резултати. Първият L-39Z A с борден номер 827 каца на българска земя и е зачислен в 2-и УБАП, летище “Каменец“, на 1 септември 1986 г.

Новият самолет служи за замяна на остарелите самолети за повишено летателно обучение УМиГ-15 и МиГ-17 в една от ескадрилите на 2-и УПАБ, а другата по това време лети на МиГ-21. След извеждането от въоръжение на МиГ-21, и двете ескадрили на полка в "Каменец“ са превъоръжени с L-39 ZA.

През юни 2006 авиобаза “Каменец“ е закрита и самолетите са включени в състава на новообразуваната Военновъздушна учебна база “Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase