Снимка: БГНЕС

Повече от половината безработни у нас са без професионална квалификация и често уменията се разминават с очакванията на бизнеса.

Над 152 000 е броят на безработните в България, а над 87 000 от тях не са квалифицирани професионално.

"Причините за безработицата са комплексни. На първо място, разбира се, оказва влияние икономическата обстановка в страната. Други процеси, които влияят на безработицата, са регионалните различия и понякога разминаването между уменията, които имат регистрираните в бюрата по труда, и нуждата на бизнеса от определени умения", каза пред Нова тв зам.-директорът на Агенцията по заетостта Габриела Димчева.

Според експертите в днешно време притежаването на дигитални умения е абсолютно задължително. Работодатели пък споделят, че работни позиции винаги има, но достатъчно желаещи - не, а без професионална квалификация ситуацията за бизнеса става все по-трудна, тъй като обучението отнема време.

Младите са на последно място по безработица. Най-малко са тези под 24-годишна възраст. Според данни на Агенция по заетостта хората до 24 години съставляват само 5% от общия брой безработни. На първо място е групата между 30 и 44 г. Те наброяват 33%. На втора позиция са тези над 55 години - 29%. Безработните между 45 и 54 години са 27 на сто, а тези от 25 до 29 години - 6%.

45% от регистрираните безработни са с основно или по-ниско образование. 41% са със средно и 14% - с висше.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase