Снимка БГНЕС

Олтар за жертвоприношения от римската епоха беше разкрит при археологическите разкопки на Перперикон, съобщи ръководителят им проф. Николай Овчаров.

Култовото съоръжение се е използвало до 3-4 век. Изсечено е в скалата и представлява два басейна - голям и малък с отверстия. Според Овчаров римляните са пренасяли жертви, чиято кръв се е стичала в големия басейн на олтара, след което е попадала в малкия.

"Знаем от древните автори, че траките са извършвали кървави жертвоприношения, но не са описани детайли. За сметка на това имаме подробно описание как са го правили римляните", каза проф. Овчаров. Според него преди ритуала жреците са обличали бели дрехи.

"За жертвени животни са били подбирани здрави и хубави екземпляри. Преди ритуала били поливани с вино, вода и счукан лимец. Убивани са били край олтара с чук или брадва, а кръвта е изтичала върху него. Изваждани били вътрешностите на животните и по тях гадатели са предсказвали бъдещето", разказа проф. Овчаров. Според него разкритият олтар вероятно е бил предназначен за обществени жертвоприношения. Имало е и частни олтари в домовете на римляните.

В близост до римския олтар археолозите са разкрили и втори, който е по-стар и е използван от древните траки. Той е изсечен в скалата преди около 3000 години в края на бронзовата и началото на желязната епоха. Според проф. Овчаров тракийският олтар е от типа "шарапана" и е бил предназначен за направата на свещено вино.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase