Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Тревожна е статистиката, че един българин на всеки осем над 20 години, е с повишен холестерол. Обичани родни спортисти дават личен пример и насочват нашето внимание към проблема чрез кампанията "Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!".

Олимпийската медалистка Ренета Камберова сподели пред “България сутрин”, че вярва в личния пример.

"Спортистите трябва да бъдем пример за децата, спортът в България е на много високо ниво, когато спортистите дават личен пример достигат до много хора. Здравето е на първо място, ако ние не сме здрави, няма как да имаме тези високи постижения, важно е хората да се изследват", заяви олимпийската медалистка от Рио де Жанейро Ренета Камберова.

Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че също ще си направи изследване на холестерола, защото знае, че за него няма симптоми и профилактиката е много важна.

"Важно е хората да бъдат здрави, искаме да ги предпазим от самите тях. Нищо не коства веднъж в годината да си направиш изследване, да си спокоен. Всичко, което се хване навреме е лечимо", подчерта Камберова.

Д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на верига лаборатории обясни, че за теста се взима венозна кръв, а резултатите излизат в рамките на същия ден.

"Основното, което трябва да се изследва, е общият холестерол. При пациенти без проблеми веднъж на две години е достатъчно да се прави изследване, при пациенти с високи нива и които приемат медикаменти - веднъж в годината", уточни д-р Пенчева.

Тя предупреди, че високите нива на високия холестерол са предпоставка за атеросклероза, може да доведе до инфаркт, инсулт, диабет, хипотиреоидизмът.

Част от кампанията са т.нар. "спирки на здравето", от които привличат вниманието доказани имена в спорта и всеки, докато чака автобуса си, може да се запознае с възможностите за превенция на високите нива на холестерола.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Баба Гошка

преди 1 седмица

Изследването обикновено е безплатно, като сиренцето в капана за мишшшки. Паричките си ги избиват като ви предпишат една шепа лекарства, които да ви разболеят и да трябва да си плащате за още и още изследвания и лекарства. Да ви е чеситУ. Моят дедду се подлъга. И след всяко хапче се чувстваше все по-зле, а иначе никакви лекарства не пиеше с изключение на едно хапченце за регулиране на сърцебиене. Казах му да ги спре тези антихолистеролните отрови. Фармафията ви иска полууммрели, молещи им се.

9

Обикновен човек

преди 2 седмици

Яж само печено и ще ревнеш от подагра

8

До Безсимптомните

преди 2 седмици

Наскоро се видях с бивш колега, който не бях виждал от около 10 години. Пича вика - откриха ми диабет и висок холестерол, докато ми слагаха стент по време на получен инфаркт. Нямал никакви оплаквания преди и не ходил по доктори за прегледи. Получил болки в гърдите и задух и няколко минути след като му направили ЕКГ в бърза помощ го вкарали в операционната. Не е шега работа, човек трябва да си има едно на ум. Дали ще се подведе по бялата мафия вече е друга тема.

fallback