Снимка: БГНЕС

Западнонилската треска не е новосъздаден вирус, разпръснат умишлено. Това каза инфекционистът доц. Трифон Вълчев в студиото на "Твоят ден" по Nova News.

Още по темата

"Трябва да отбележим две неща, за да не се всява паника. Това не е поредният вирус, пуснат от някъде. Няма нужда от конспиративни теории – този вирус съществува от 1937 година. Причинителя на вируса разширява ареала на разпространение. Не само България, но цяла Южна Европа попада в списъка на държави, в които заразата може да се разпространява. Над 300 вида различни птици са преносители. Комарът, за да предаде инфекцията, трябва да смуче кръв както от птици, така и от хора. Инфекцията не се предава от човек на човек, освен при кръвопреливане, кърмене, трансплантиране на органи и пр. Но по въздушно капков път – не", каза доц. Вълков.

Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, включително и чрез прилагане на антибиотици. На заразените се прилага поддържаща терапия. Няма разработена ваксина за борба с вируса при хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase