Лято 2024 е в разгара си. Високите температури и горещините също. За милиони хора климатикът се оказва най-добрият спасител. И макар че голяма част от нас приемат този уред като даденост, за някои той може да бъде скъпо удобство.

Закупуването на нов климатик със сигурност изисква определена инвестиция, особено когато става въпрос за модулите от по-висок клас. Това обаче не означава, че непременно трябва да похарчите купища пари, за да си вземете добър и надежден уред. На пазара се предлагат доста сносни модели, които са едновременно ефективни и рентабилни.  

Ако търсите нов климатик, но бюджетът ви е ограничен, то продължавайте да четете, защото в следващите редове ще ви предоставим полезни съвети и насоки, които ще ви помогнат да намерите идеалното решение за вас, без да се налага да харчите прекалено много.

Изберете инверторен климатик

Когато избирате климатична система, има неща, с които може да направите компромис, като например, допълнителни екстри, дизайн, марка. Има и някои характеристики обаче, които не бива да пренебрегвате. Една от тях е самата технология на уреда, а другата, е енергийната ефективност, но за това, ще стане дума по-късно.

Когато търсите нов климатик, ще забележите, че има различни видове, включително инверторни, неинверторни, както и хиперинверторни. Неинверторните модули са едни от най-евтините на пазара, докато хиперинверторните обикновено са най-скъпи.

Защо обаче инверторните климатици Klimatici.bg, са идеално решение когато търсите качествен уред на разумна цена? Този вид системи, за разлика от модулите от неинверторен тип, имат способността да променят скоростта си на работа, в зависимост от нуждите на пространството. По този начин, те харчат по-малко ток, като в същото време, поддържат температурата по-постоянна. Много от инверторните модели на Klimatici.bg предлагат значителни икономии на енергия, което респективно означава по-малко разходи в дългосрочен план. В същото време, цената на тези климатични системи, както сами може да видите в сайта на Klimatici.bg, е по-ниска от тази на хиперинверторните модели.

 
Не правете компромис с енергийната ефективност

Най-честата грешка, която хората с ограничен бюджет правят, е да отидат и да купят най-евтиния климатик. Това обаче не винаги е най-доброто и най-рентабилно решение. Въпреки че вие ще спестите определена сума пари първоначално, има реален шанс да платите много повече в дългосрочен план поради високите разходи за електричество.

Така че, когато избирате климатик, обърнете внимание на неговия енергиен клас. На пазара се предлагат много инверторни модели с добър енергиен клас, като цената им не е чак толкова по-висока от системите с по-ниска енергийна ефективност. А дори и да се наложи да дадете едни 200 - 300 лв. повече, тази инвестиция в крайна сметка ще се изплати с времето.

Следете за сезонни намаления и промоции

Когато става въпрос за закупуване на климатик, следенето на сезонни намаления и промоции може да бъде отличен начин да спестите пари и да получите висококачествен уред на по-достъпна цена. Търговците често предлагат специални оферти в определени периоди от годината, като например в края на летния сезон или началото на зимния.

Освен това, когато производителите пускат нови продукти на пазара, търговците често намалят цените на по-старите модели. Тези отстъпки могат да бъдат значителни и предоставят отлична възможност да закупите добър климатик на изгодна цена.

Пазарувайте в точното време

Краят на лятото и началото на есента са изключително подходящи периоди за купуване на нов климатик, особено ако бюджетът ви е ограничен. Много производители на климатична техника пускат нови модели през есента. За да освободят място за тези нови попълнения, доста от онлайн и физическите магазини правят отстъпки на по-старите модели. В края на август и началото на септември например, може да намерите доста добри инверторни климатици на много по-ниски цени от обикновено.

Другото време от годината, през което също може да се възползвате от изгодни оферти, е периодът около Черен петък и Коледа.

Потърсете търговци, които предлагат безплатен монтаж

Монтажът на самата климатична система може да бъде значителен допълнителен разход. Така че определено си струва да потърсите фирми или доставчици на климатична техника, които предлагат безплатен монтаж, при покупка на техен продукт.

Може ли наистина да намерите евтин и качествен климатик?

Въвеждането на хиперинверторните модули, доведе и до значително намаление на цените на инверторните климатици, които все още предлагат доста добро качество, ефективност и производителност. Така че, да, определено може да намерите добър и евтин климатик. И все пак, тук е важно да отбележим, че понятието „евтин“ може да има различно значение за различните хора.

За някои потребители, „евтин“ може да означава климатик на стойност около 1000 лв., докато за други „евтин“ може да бъде модел на цена от 2000 лв. Това зависи от индивидуалния бюджет и финансовите възможности на всеки човек. Ето защо, когато търсите климатик, е добре да определите своите финансови граници и да разгледате опциите, които попадат в този диапазон.