Снимка БГНЕС

Първи жертви на западнонилска треска са регистрирани у нас. Двама души са починали, потвърдиха от здравното министерство.

Мъжете са на възраст около 70 години. Общото между тях е, че не са пътували в чужбина. Има ли са и придружаващи заболявания.

Засега има информация за още един българин, който е носител на болестта. Тя се предава след ухапване от заразен комар. Тепърва се очакват още случаи, тъй като пикът на заболяването е именно през август и септември, заяви пред Нова тв директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя препоръча хората, които имат грипоподобни симптоми през този период да се изследват за западнонилска треска.

„Болеста отдавна е в България. Тя всъщност тръгна от западния бряг на река Нил и от 90-е години на миналия век вече е в Европа с няколко по-големи епидемични взривове. За нея се знае, че 80 на всеки 100 души я прекарват безсимптомно. А от останалите 20 - 19 са с грипоподобни прояви.

И под 1% е делът на тези невроинвазивни форми, които протичат по-тежко. Заболяването се предава чрез ухапване от комари, които се заразяват от птици, които са резервоар на инфекцията", обясни проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase