Снимка: БГНЕС

От 2 седмици работят багери в Кресненското дефиле, без да има документална основа за подобна дейност. Много прилича на онези незаконни сондажи, които се правеха преди две години в дефилето. Правят т.нар. технологични пътища, които се ползват за достъп на тежки машини, тоест начално строителство. Това каза за БНР Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани".

"Въобще не става дума за второ платно извън дефилето. Виждаме, че започва строителството така, че трафикът да минава през сегашния второкласен път през дефилето. Този път не е магистрала. Той е нещо средно между второкласен и първокласен път. По никакъв начин няма да разреши проблемите с безопасност на пътуване, пропускливост и т.н.", каза още Ковачев.

По думите на Ковачев, сегашният път може да бъде единствено локален, обслужващ територията и добави, че през километър по този път влиза директно, по селски, отбивка.

"Даже на първокласен път не може да отговори – със завоите, с липсата на видимост, тесни платна. В процедурите им да правят този път убиец има тежки документални измами. Това е път убиец. Той ще убива хора, защото това е недопустимо, което се прави и по начина, по който се прави от Агенция "Пътища". Ние се борим да има магистрала. Агенция "Пътища" не желае да има магистрала. Това е абсурдно. Чудовищна спекулация", заяви Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase