Вълната от възмущение след поредната изцепка на Диона продължава. В дискусията от ГЕРБ се намеси бившият здравен министър, проф. Костадин Ангелов, който заяви: "Всичко бях виждал, но да направиш наръчник “как да стана наркозависим” , не бях виждал." А от ВМРО обявиха, че ще подадат сигнал в прокуратурата срещу певицата.

Още по темата

Ето какво още пише той в публикацията си:

"Чудя се, що за човек трябва да си, за да се съгласиш да се снимаш в подобна “реклама”.  Как е възможно да не се осъзнава отговорността, която носиш към деца и младежи.  Хубаво, имаш половин милион последователи в Инстаграм, ама не ти ли минава през ума, че много от тях са деца и тийнейджъри и така лесно могат да бъдат подведени да шмръкнат и кокаин, и амфетамини?! Хора, от това се умира! Това разрушава съдби, семейства, животи! Що за глупост, що за цинизъм!"

Журналистката Красимира Хаджииванова също коментира казуса, като заяви: Това, което тя пропагандира е, че всички шмъркаме в колите си и това е супер.

Ето пълният й коментар:

Не знам колко ученици си смениха пола тази година след пропаганда в час по Човек и общество - примерно нула. Ако някой има официална статистика, може да сподели. Има обаче такава за употребата на наркотици от непълнолетни и тя сочи, че децата почват да взимат това-онова от 12-годишни.

В това клипче ще видите Диона, която рекламира "напълно безвредна" енергийна напитка за шмъркане. Продавала се на грам, предполагам - за да е лесно и познато за всички, които имат навици.

Стои си в колата, реди си и накрая дори ни казва "Довери се на опита", все едно от 20 години продава застраховки живот.

Не че някой от нас би си помислил, че и друг път го е правила, или че може би е шофирала след употреба, а може би дори е дала и положителна проба. В никакъв случай ние такива неща не бихме си помислили за милото момиче.

Не било това, което сме си мислели - а какво е? Всъщност защо да си мислим, че е или не е това? И какво е в крайна сметка - урок, спектакъл, научно-популярен филм?

Но дайте всъщност да си кажем истината - че тя е една куха лейка, хваната да шофира след употреба на кокаин, която се измъкна от санкция, наводни ефира със сълзливи истории за житейски тегоби и сега стои пред хилядите си последователи, изпрана и готова да сподели опита си с тях. Валидира това, което твърди, че не прави, за да могат всички да са спокойни, че и те могат да (не) го правят и ще минат метър, ако ги хванат.

Това, което тя пропагандира е, че всички шмъркаме в колите си и това е супер. Накрая някой ще свърши в някой стълб или ще размаже други хора, но, хей - не се ли случва непрекъснато, че да му придаваме такава важност?

Прочетете и статуса на Yuliya Georgieva, за да разберете защо това клипче е тотална трагедия, и после дайте пак да говорим какви са реалните рискове пред нашите деца - да си сменят пола в училищната лавка или да попаднат на клипче на Диона например.

Ако сме нормална страна клубовете, които са я ангажирали за участия и концерти, би следвало да ги отменят на момента, коментира на свой ред във Facebook Боби Ваклинов:

Хванатата да шофира с кокаин певица Диона рекламира енергийна напитка, която се шмърка като...кокаин?!?

Очаквам мигновената реакция на  институциите и категоричното осъждане на постъпката й от страна на колегите й от бранша!

Ако сме нормална страна клубовете, които са я ангажирали за участия и концерти, би следвало да ги отменят на момента, а Българската агенция по безопасност на храните да изтегли незабавно от пазара рекламираната енергийна напитка!

На българските деца, които по цял ден дишат балони и пушат вейпове, само това им трябваше - актуална певица да им прави показно как се шмърка "бело"!!!

"Търси се умишлена провокация и асоциация с наркотични вещества, това изобщо не е добре", смята специалистът

Всяка реклама работи, въпросът е за кого. Понякога работи за нашите продукти, понякога работи за конкурентите или понякога работи срещу нас, но всяка една реклама действително работи, въпросът е какво ще спечелим – позитиви или както е в случая негативи. Това каза пред "Фокус" маркетинг експертът Владислав Георгиев.

"По отношение на регулациите има няколко аспекта. Единият е естествено Националният съвет за саморегулация. Там има Етичен кодекс за комуникациите, за търговската комуникации в България, защото въпросно клипче е точно такова. И едно от най-важните точки, с които започва и самият кодекс, е именно почтеността и морала в рекламата. Т.е. нито една реклама не трябва да бъде неморална, не трябва да подтиква към негативни конотации или към антисоциално поведение, или поведение, което би навредило на нашето здраве. Но в случая с въпросното клипче за съжаление се търси точно определена провокация, тъй като с това стартира, самата Диона използва по определен начин въпросния продукт, и казва: "Спокойно, не е това, което си мислите“. Т.е. търси се именно асоциация с наркотични вещества, което не е окей за всяка една реклама по принцип. В друг аспект можем да разгледаме, че де факто у нас нямаме законова регулация на инфлуенсърите, именно на тяхното съдържание. Т.е. те са основен канал за заобикаляне на подобен тип продукти. От десетилетия се ползват като канал за комуникации на цигари и други продукти, които не биха се промотирали по друг начин", обясни специалистът.

А още през юли страницата "Наука и критично мислен" във Facebook обяснява - няма мигновен ефект от приема на кофеин и таурин чрез смъркане. Ефектът е по-бърз ако веществата се приемат по нормалния начин - с напитка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase