Поредна провокация от певицата Диона предизвика възмущение в социалните мрежи. В клип, публикуван в Instagram, тя рекламира енергийна напитка, която се приема чрез смъркане... наподобяващо на прием на кокаин.

В началото на годината Диона бе арестувана, след като се оказа, че е шофирала след употреба именно на наркотици. Певицата отрече, като първоначално заяви, че е взела нурофен, преди да се качи зад волана. След това Диона, вместо да се смири, започна да публикува снимки с нурофен в автомобила си и дори направи песен, свързана с ареста й.

За да направи рекламата си по-провокативна, Диона приема енергийната напитка, правейки си линия върху стъклото на телефона вътре в луксозен автомобил. Пред камерата тя казва: "Не, не е това, което си помислихте", напълно осъзнавайки точно на какво приличат действията й.

"Доверете се на опита", казва тя доволно.

Ясно е, че подобни изпълнители често попадат в полезрението на деца. Именно това притесни родителите, които видяха новата реклама на енергийната напитка, която изглежда има за цел да поощри приемането на кокаин.

"Скъпи родители и радетели за добруването на младежите на България, докато се бяхме съсредоточили да гледаме в гащите и чаршафите на приятелчетата им, на пазара е излязал иновативен и много, много интересен продукт! Това е едно комплектче с прахче за шмъркане и тръбичка към него. Прахчето е рекламирано като безвредно и дори полезно, като съставките му са същите като при енергийните напитки. Лъскавката, приличаща на метална, тръбичка веднага предизвика завист в очите на младежите, които вече пошмъркват "контролирано". Цената за 1 грам (да, продава се на грамове, като другите "неща") е 16 лв. Опаковано е в симпатична капсулка", пише в профила си във Facebook Юлия Георгиева.

Тя продължава:

"Това нещо се рекламира от млада чалга изпълнителка, наскоро станала известна с това, че врътна системата и не беше осъдена след шофиране след употреба на стимуланти, оправда се с употребата на... нурофен. Дамата има 225 000 последователи в ТикТок и 445 000 в Инстаграм. Всички тези млади хора вече добиха представа колко е хубаво да напълниш носа с "енергийна напитка"... Сега ставам истински сериозна - младите хора в България шмъркат наркотици като луди. Често това е поведение, което е не просто очаквано, а изискуемо и всеки отказ може да доведе до изхвърляне от средата. Това младите хора няма да позволят да се случи. Превантивните програми в България, доколкото ги има, са допотопни.

Терапията в България е скъпа и липсва разнообразие на предлаганите модели за лечение, т.к. или отиваш в терапевтична общност (често на цена от 3000-4000 лв на месец) или си се оправяй сам.

Веществата, които се продават са с неясно съдържание и в България няма вариант за проверка, т. нар. drug checking. Нещо, което се предлага във всеки западен нощен клуб от години. Употребата им не води само до опасност от развиване на зависимост, но и до рискови поведения - безразборен секс, предоверяване на непознати и т.н. Освободете фантазията си...

Винаги съм повтаряла, че не веществото е сериозният проблем при употребата на наркотици, стресиращ е въпросът з а щ о младите хора имат нужда да употребяват в такива мащаби.

В конкретния случай обаче, ме изненадаха тежко. Това си е урок по шмъркане. Дори не са си направили труда да предупредят, че не е ОК да се ползва една и съща тръбичка...

Скъпи родители, сега е времето за подписки и активност. Поискайте здравно и сексуално обучение, поискайте ефективна училищна превенция. Поискайте този продукт да бъде спрян от продажба. Защото точно това е ПРОПАГАНДИРАНЕ НА УПОТРЕБАТА."

Коментарите под клипа на Диона в Instagram също не са ласкателни

"Ти си срам! Ти си дъно! Имаше възможност да си вземеш поука, навира се по предавания да ревеш и да се жалваш! Ама, си дъно! И завинаги ще си останеш! Срам си!", пише една потребителка.

"Cancel културата трябва да се въведе и в България, друг начин няма… потрес", коментира друг.

"Ужасно е, ти като популярен човек, трябва да знаеш какво може и какво не е редно да рекламираш! Просто те следват малки и подрастващи деца! Замисли се преди да приемеш подобни реклами!!!", отбелязва трети.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DIONA 🔥🎼❤️ (@diona_alpha)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase