Снимка БГНЕС

„Съвместната българо-американска тренировка „Тракийско лято – 2024" затвърждава трайното стратегическо партньорство между България и САЩ. Традиционно нашите съвместни учения нямат за цел само увеличаване на оперативната съвместимост и отбранителните способности, а също така смисълът им е в споделената ни отговорност към запазване на сигурността и мира."

Това посочи министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си по време на деня за медии и гости на съвместната българо-американска тренировка „Тракийско лято – 2024" вчера на летище Пловдив.

„Военнотранспортната авиация на българските Военновъздушни сили ще има нова способност догодина – десантиране на различни видове товари по различни способи", каза още той във връзка с повишаването на бойните способности.

„Съвместни тренировки като тази са впечатляваща илюстрация на дълбоките и свързани взаимоотношения между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Всяка година сме впечатлени от напредъка на българските ни колеги." Това отбеляза в изказването си полковник Пол Сиболд, аташе по отбрана на САЩ.

В рамките на „Тракийско лято – 2024" участват сили и средства от Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Съвместната тренировка се провежда от 17 до 29 август 2024 г. в района на летище „Пловдив", войскови район на СКСО – Чешнегирово и във въздушното пространство на Република България, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase