Снимка БГНЕС, архив

Получени са 151 сигнала с данни за евентуално извършени корупционни деяния от служители на МВР за първите шест месеца на 2024 г.

Това се посочва в отчета на изпълнение на мерките от Антикорупционния план на МВР за първите шест месеца на годината. На практика това означава, че почти всеки ден се подава такъв сигнал.

Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи по 137 от тях. Приключени са 64 проверки, като 19 са основателни, 28 – неоснователни, 11 са изпратени в други структури на МВР и Прокуратура, а шест са присъединени към проверявани вече сигнали. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ на МВР са образувани осем досъдебни производства, посочват още от вътрешното ведомство, цитирани от БТА.

За сравнение за цялата 2023 г. във „Вътрешна сигурност“ са получени 352 сигнала, съдържащи данни за евентуално извършени корупционни деяния, от които за работа в дирекцията са останали 276. Приключени са 144 проверки. От тях 35 са основателни, 94 неоснователни, а 15 са присъединени към проверявани вече сигнали. Образувани са 31 досъдебни производства.

По линия на мярката за обективно и всестранно изследване на изнесените данни за неправомерни действия на служители на МВР, през 2024 г., в дирекция „Вътрешна сигурност“ са постъпили 78 сигнала.

Във връзка с нерегламентирани връзки, уронващи престижа са образувани две дисциплинарни производства срещу двама служители от Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Гюешево“ за извършени тежки нарушения на служебната дисциплина и нерегламентирани връзки, уронващи престижа на службата. Те са уволнени.

Също така са постъпили 33 сигнала срещу служители на „Гранична полиция“. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ срещу четирима служители са образувани досъдебни производства.

При работата на постоянната комисия за контрол и проверка за употреба и злоупотреба с наркотици и алкохол е установен един служител от „Национална система 112“, който е дал положителна проба за алкохол и е прекратено служебно му правоотношение по собствено желание. В ОДМВР-Пловдив един служител е с отчетен положителен резултат за алкохол, като по случая тече проверка. В ОДМВР-Ямбол е образувано едно дисциплинарно производство.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase