Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Рекордна цена за златото на международните пазари. Тройунция от благородния метал се продаваше за 2500 долара. Финансовият анализатор Димитър Георгиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че основната причина за тази цена е фактът, че лихвите в САЩ рязко тръгват надолу.

"Доларът поевтинява спрямо всички активи, респективно спрямо златото. Това води до цени над 2500 долара за тройунция. Също така повишеното геополитическо напрежение. Двете активни войни, които преди 3 години изобщо не бяха очаквани. Когато има голям конфликт, винаги златото се счита за убежище и сигурен актив", обясни Георгиев.

Финансовият анализатор добави в студиото на "България сутрин", че десетки години златото се е представяло впечатляващо и очаква то да продължи да поскъпва. Също както имотите и криптовалутите.

Според Георгиев е грешно твърдението, че е безрисково да се инвестира в злато.

"Не е вярно, че златото винаги върви само нагоре. Рисковете са цената му рязко да падне. Голяма грешка е да се счита, че златото винаги поскъпва", предупреди финансовият анализатор.

Димитър Георгиев препоръча на хората да не инвестират във физическо злато, а в злато под формата на финансов актив, защото предимствата са несравнимо по-големи. И даде пример - ако си купим кюлче злато, цената му между купува и продава може да достигне до 10% и по този начин се реализира голяма финансова загуба.

“Освен това трябва да го съхранявате, да му плащате застраховка, то не се наследява и който стигне до него, то е негово. При златото като финансов инструмент спредът е микроскокопичен - 0,1%. Само от това можеш да си купиш до 10 пъти повече злато. Разходите за съхранение са почти нулеви, не е нужна застраховка и се наследяват. Без данък печалба е", разясни гостът.

Какви грешки можем да допуснем при инвестирането?

По думите на анализатора, ако някой има малки спестявания и е алчен за голяма печалба, той не трябва да инвестира в рискови активи, а трябва да инвестира консервативно. Но ако млад инвеститор има добри доходи, има голям смисъл да инвестира дългосрочно.

"Криптовалутите са във възходящ тренд. Ако стесним кръгозора, преди две седмици имаше големи сътресения на финансовите пазари и цената им падна с 20%. Възстановяването им не е пълно и не са близо до историческите си върхове. Те са много рискова инвестиция", каза още Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Успешен инвеститор

преди 3 седмици

Златото е цикличен актив. Не се правят пари от държене на злато, а само се запазва стойност. Ако искате да правите пари от злато, не инвестирайте, а търгувайте със злато чрез дялове на Xetra Gold чрез някои от брокерите за акции, като например Trading 212, при които няма такси.

21

Анонимен

преди 3 седмици

Златния стандарт в САЩ го вавеждат преди 100 години . Обират златото на хората от банките в пладнешки обир и приемат цена от 25 долара за тройунция . Сега 100 години по късно е 100 пъти по скъпо 2500 долара . Тез дет са кеширали в злато бая са спечелили без да играят на борсата :))) За пръв път го обезценяват още през януари 1934 . Правят го 35 долара . Те толкова издържа златния стандарт .

20

Анонимен

преди 3 седмици

Петрола май ще го намаляват . Принца говори за война пак . Много станаха маймуните на този клон а световната икономика се свива . Като падне петрола на 70 ще почнат да пукат разни шисти морски добив . Там дето е скъпо да се добива . И след година пак нагоре . На запад не искат да инвестират вече в петрол . Много изфалираха . За да свалят лихвата трябва да печатат а няма да има много ефект при толкова задлъжняло население .

fallback