Снимка: БГНЕС

В най-общия случай се касае за т.нар. срезови проучвания - събират се данни от големи събрани други проучвания. Нивото на доказателственост е сравнително ниско. Възможно е да има такава връзка. Не бих се притеснявал да си хапна по един сандвич на ден със сравнително малък риск от развитие на диабет. Това каза ендокринологът д-р Явор Асьов в "България сутрин".

"Заболяването започва с дълга безсимптомна фаза. Пациентите късно търсят лекарска помощ. Когато кръвната захар е покачена над определена прагова стойност, се увреждат т.нар. прицелни органи - очи, нерви, бъбреци и съдове. Това е причината да си говорим за такъв тип риск. Най-често се касае до случайно установяване на заболяването, при рутинен преглед или по повод влизане в болница", заяви още д-р Асьов.

"На първо място са всички лица над 45-годишна възраст, тези с наднормено тегло, със завишено артериално налягане и с висок холестерол, момичета със Синдром на поликистозни яйчници, хора с някои конкретни ендокринни заболявания. Тези пациенти трябва активно да бъдат насочвани за рутинно изследване", посъветва ендокринологът.

По думите му,  една добра прагова стойност за кръвната захар на гладно е 7, т.е. да бъде постоянно под mmol/L, а тази след нахранване - под 8 mmol/L.
"Ако пациентът е по-възрастен или има съпътстващи заболявания, имаме по-либерални стойности. Първата стъпка в лечението на диабет тип 2 е промяната на начина на живот. Трябва структуриран и информиран подход. Това включва различни модификации в режима на хранене. В него трябва да присъстват достатъчно фибри, да се набляга повече на зеленчуците. Алкохолът трябва да бъде сведен до минимум при хора с диабет", каза д-р Асьов.

Според лекаря, мъжете по-често страдат от диабет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase