Снимка: БГНЕС

Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика в краткосрочен план политическата криза не се отразява на икономиката ни.

"Политическата криза влияе на тези, които са силно регулирани, по скоро големите компании и в енергетиката. И става дума за около 10% от населението, чиито доходи пряко зависят от смяната на правителството. А тези на бюджетна помпа, дали си в БНР или университети и училища, на тях смяната на правителства не им влияе", каза Станчев пред БНР.

И обясни, че бизнесът климатът извън тези области, без пряка намеса на правителството и обществени поръчки, е добър. Икономиката ни върви добре. През 2023 година инвестициите са 11 пъти повече отколкото през 2014 г. “Ако се вземат и относителните данни за чуждите инвестиции, те са 4% от икономиката“, каза доц. Красен Станчев.

Според него това основно се дължи на инвестициите направени от 1997 до 2009 г., които продължават да работят. И коментира, че “не е лошо да се знае, че от 2002 до 2023 г. ръстът на средната заплата се е увеличил със 17%, няма такъв ръст в целия ЕС“.

"Причината е, че няма хора, а не политиката на правителството по повод МРЗ и други подоходни политики, включително пенсии. Основното е, че няма хора."

Експертът все пак допълни, че съществува и рискове, особено по време на криза. В България, освен политическата криза, е важно да се запази сегашното положени в разпределянето на порции. това е вътрешният риск, външният е свързан със забавянето с помощта на ЕС, цивилизования свят и САЩ за Украйна."

Станчев даде прогноза, че “относително постоянно правителство” можем да очакваме една през 2026 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase