"Аз съм бивш служител на МВР и през годините, когато съм бил на активна служба, такива протести нямаше. Имало е неправди, но такива протести нямаше, защото не се прави така. Законът не позволява на полицаите да протестират. Такива протести са неморални, защото хвърлят тежък имиджов шамар върху МВР и показват дълбоката политизация, която е настъпила и е дълбоко нередна. МВР го политизират всички активни играчи на политическия терен през последните 5 години. Това, което виждаме в момента, десетки, стотици полицаи да защитават министъра си, е нередно. Няма нищо спонтанно в този протест", заяви съпредседателят на Атлантическия съвет Иван Анчев в "Денят ON AIR".

По думите му служителите на МВР са употребени от политиците и тези организирани спонтанни протести го потвърждават.

"Този, който ще наследи министър Стоянов, трябва да потърси най-строга отговорност на организаторите, те се знаят кои са. Много от полицаите са омерзени от това, което се случва. Говорим за една много тежка политизация в МВР, която се изгражда на принципа, че трябва да е лоялен, независимо дали върши работа. Тези протести показват тежката зависимост и се правят редица нередности", допълни Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Според госта политиците се стремят да използват МВР като бухалка, защото знаят, че в МВР има добро количество информация.

"Политиците виждат в МВР средство за изпълнение на техните цели, вместо да разглеждат МВР като важно формирование, което трябва да защитава само закона и гражданите. Да не забравяме, че именно по времето на Калин Стоянов ДПС се превърна във втора политическа сила, което навежда само на една мисъл, че по някакъв начин вотът е бил контролиран", коментира Анчев.

Ако МВР има желание да си изпълнява ролята, може да бъде много сигурен защитник на демократичните процеси и на честните избори, категоричен е Анчев.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase