Снимка: БГНЕС
fallback

Близо 6000 са хванатите да шофират след употребата на алкохол и наркотици само за първите пет месеца на годината, показват данните на МВР.

Само през последното денонощие те са близо 60, като 40 от тях са се качили в автомобила си пияни, а 16 души са седнали зад волана след употребата на дрога. Седем водачи на превозни средства са отказали тест.

От началото на годината шофьорите с над 1,2 промила алкохол в кръвта са повече от 1700.

Общо употребилите алкохол са над 4500.

Водачите, шофирали под въздействието на наркотици пък са близо 2700.

Няма значение малко ли е, голямо ли е. Имаш ли алкохол в кръвта концентрацията ти бяга. Не можеш да прецениш колата на 5, на 10, на 15 метра ли е пред теб“, обяснява автомобилният състезател Иван Вълчев, който е и главен секретар на ЕЦТП.

Според него човек в нетрезво състояние не може да реагира като човек, който шофира без капка алкохол.  

„Забавя ти се реакцията, мисленето се забавя. Мислиш си за някакви други неща, защото си под влиянието на алкохол или наркотици. Не трябва да се прави. Пиеш ли – има дринк енд драйв. Прибират те жив и здрав. Те са за това“, казва още Иван Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 седмици

Пак погрешно заглавие, писано без да се мисли. Това е бройката на установените случаи на шофиране в нетрезво състояние. А колко са шофирали в такова - това никой не може да каже.

16

Анонимен

преди 1 месец

Ами глоби и парите да отиват целенасочено за дейности. Отделно ако започнат да глобяват повече и за спрели неправилно, милиони ще отиват в бюджета. От там трябва да има връзка и да се връщат пари към звена, които си вършат работата, както и да има наблюдение кой какво върши в КАТ. В провинцията, катаджиите са известни със скъпите си коли и къщи. Даже по НОВА ТВ даваха и ефект никакъв. Трябва и кражбите в МВР да се осветляват.

15

Троян

преди 1 месец

Един тип се въртеше обратно във кръговото. Отнемане на книжката доживот и конфискация на таралясника за резервни части.

fallback